Levee Camp Moan – Levee Camp Moan
Format: vinyl LP / Label: Sommort Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Om in het bezit te komen van originele albums uit de jaren ’60 moet je in sommige gevallen kapitalen neertellen. Vooral als het om albums gaat, die in een zeer beperkte oplage werden uitgebracht. Zoals het album van de Britse bluesband Levee Camp Moan uit Bracknell. Zij namen in 1969 een album op dat op het Country Recording Services label werd uitgebracht en dat slechts tijdens de optredens van de band werd verkocht.

De band woonde, samen met hun manager en roadies, op een boerderij, die ook als oefenruimte werd gebruikt.

De band bestond toen uit Dave Stubbs op bas, die we later nog bij Eric Clapton tegen zouden komen, Malcolm “Wild Child” Ashmore op drums, Ian Anthony Campbell op gitaar (hij dook later op in de King Earl Boogie Band) en Frank Wood en Sal Bristo als zangers.

Het geluid op dit album is uiteraard wat aan de karige kant maar dat geldt voor de meeste eigen beheer albums uit die tijd. Als je daar doorheen weet te prikken hoor je een prima bluesband met een geluid dat af en toe de psychedelische blueskant van o.a. Big Brother & the Holding Company opgaat.

Het album opent met Walking By Myself, dat we allemaal kennen in de uitvoering van Gary Moore. Gitarist Ian Anthony Campbell valt hier (en op de rest van het album) in zeer positieve wijze op met zijn fel priemend geluid in een lekker ongepolijste boogie met een vreemde break en wat “nette” zang van zangeres Sal Bristow.
De traditional Flood In Houston is een langzaam pompende slowblues in de beste oude stijl Fleetwood Mac traditie met dit keer soulvolle zang van Frank Wood.
Damp is een eigen, instrumentaal, nummer van de band en gaat meer de psychedelische blueskant op. De gitaar van Ian Anthony Campbell steelt hier wederom de show.
Mr. Backlash is een nummer, dat onder andere door Nina Simone is opgenomen en is bij Levee Camp Moan een lome psychedelische blues met sprankelend gitaarwerk en dit keer wel overtuigende Grace Slick-achtige zang van Sal Bristow. De B.B. King klassieker Sweet Little Angel klinkt uiterst lui c.q. stoned met fel priemend gitaarwerk van Ian Anthony Campbell.
Het eigen nummer Linin’ Track is heel apart. Een a capella nummer met een Delaney & Bonnie-achtig gospelgeluid. Na de breekbare en intieme countryblues DIsgusted Of North Acton sluit de boogie I Just Can’t Keep From Crying het album af. Een boogie met een Canned Heat-achtig geluid en Grace Slick zang van Sal Bristow.

Het is zeer terecht dat dit album van Levee Camp Moan opnieuw is uitgebracht. Voer voor de completisten, die hun Britse blues verzameling helemaal compleet willen hebben!

https://www.youtube.com/watch?v=J0-May2WJAQ

Tracklist:
01. Walking By Myself
02. Flood In Houston
03. Damp
04. Mr. Backlash
05. Sweet Little Angel
06. Linin’ Track
07. Disgusted Of North Acton
08. I Just Can’t Keep From Crying

Website: www.guerssen.com