Recensie: Leo Nocentelli – Another Ride

 

Leo Nocentelli - Another Ride

Leo Nocentelli – Another Ride
Format: CD / Label: Light In The Attic Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Leo Nocentelli is bij de kenners vooral bekend als gitarist van de legendarische New Orleans funkband The Meters. Toen deze Meters tijdelijk uiteen waren nam hij in 1971 een soloalbum op met de hulp van o.a. bassist George Porter, Jr. (The Meters), drummer Ziggy Modeliste (The Meters), producer en pianist Allen Toussaint en jazzdrummer James Black.

Deze opnames belandden echter op de plank en doken pas weer op na de orkaan Katrina in een opslagruimte.

Gelukkig is dit album nu wel uitgebracht want op dit album blijkt dat Leo in 1971 behoorlijk door singer-songwriters als James Taylor en Bill Withers beïnvloed werd. Zonder echter zijn funkroots te verloochenen.

In 1997 verscheen het album ‘Live In San Francisco. Een album met flink wat Meters klassiekers en de hulp van drummer Ziggy Modeliste en in 2010 verscheen het live album ‘Live At The 2008 New Orleans Jazz & Heritage Festival’ met zijn Rare Funk Gathering met o.a. bernie Worrell.

Het “verloren” album is dus totaal andere koek dan dat we van The Meters gewend waren.

Zo opent Leo zijn album met Thinking Of The Day. Een warm en intiem singer-songwriter nummer met duidelijke James Taylor en ook Bill Withers invloeden. Zacht tikkend met de soulvolle stem van leo.

Riverfront is een zacht groovend nummer waarin het soulvolle New Orleans funkgeluid goed te horen is. Dit nummer doet dan ook het meest aan the Meters denken. I Want To Cry gaat meer richting het solowerk van producer Allen Toussaint. Soulvol en toch funky met lekker bluesy akoestisch gitaarwerk van Leo.

In het luie en broeierige Pretty Mittie klinkt Leo als een mix van Tony Joe White en James Taylor. Het funky Allen Toussaint geluid wordt in Give Me Back My Loving gecombineerd met soulvolle Bill Withers-achtige klanken. Getting Nowhere klinkt tintelend en zelfs bij vlagen Beatles-achtig.
Na het dromerige en licht psychedelische Tell Me Why blijkt de Elton John cover Your Song wonderwel tussen de andere nummers te passen.

Het is een goede zaak dat dit “verloren” Leo Nocentelli album is uitgebracht want dit is een absolute aanrader voor de liefhebbers van het werk van The Meters, Allen Toussaint of het New Orleans geluid.

Tracks:
01. Thinking Of The Day
02. Riverfront
03. I Want To Cry
04. Pretty Mittie
05. Give Me Back My Money
06. Getting Nowhere
07. Till I Get There
08. You’ve Become A Habit
09. Tell Me Why
10. Your Song

Website: https://lightintheattic.net/