Recensie: Moonshine Society – Sweet Thing (Special Edition)

 

Moonshine Society - Sweet Thing (Special Edition 2021)

Moonshine Society – Sweet Thing (Special Edition)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zonder een mij bekende reden is het album ‘Sweet Thing’ (2019) van de Amerikaanse band Moonshine Society opnieuw uitgebracht, aangevuld met een drietal bonusnummers.

Ik ben er blij mee want dit album bewijst nog steeds dat Moonshine Society een uitstekende soulvolle band uit Washington, DC, is. Ten tijde van dit album bestond de band uit Jenny Langer (zang), Joe Poppen (gitaar), Todd Ellsworth (bas,percussie), Rodney Dunton (drums, percussie), Wes Lanich (keyboards), Benjie Porecki (keyboards), Christopher Brown (bas), Jason Ricci (harmonica), Ron Holloway (tenorsaxofoon), Vince McCool (trompet) en Ken Wenzel (baritonsaxofoon).

De belangrijkste troef in het geluid van Moonshine Society is de enorm krachtige zang van Jenny Langer. Je kan haar met recht een soulvolle powerhouse noemen want zij doet meerdere malen denken aan Etta James maar ook aan een andere powerhouse, Ann Wilson (Heart).

Het album opent zeer krachtig met Sweet Thing waarop Jason Ricco zijn harmonica woest laat brullen en gitarist Joe Poppen opvalt door zijn rauw schroeiende spel.

Daarna volgt het luchtige en energiek swingende Shake dat zich ontpopt tot een onweerstaanbare soulswinger.

De funky New Orleans beat wordt vervolgens ingezet in de luchtig groovende cover van Mama, He Treats Your Daughter Mean, een nummer dat bekend is in de uitvoering van Ruth Brown.

Jenny bewijst een prima soulzangeres te zijn in de diepe soulballad Come On Home. Een heerlijk nummer met een 60’s soulgeluid en een kermende bluesgitaar. Jason Ricci treedt weer aan in Southern Road. Eern hoekig funkend nummer waarin zijn harmonica weer loeiend te horen is.

Het maakt niets uit dat Biscuits Bacon And The Blues de melodie ietwat geleend heeft van ‘Going Back To Lousiana’. Use Me – Guilded Splinters lijkt een verrassende mix maar al snel blijken de twee nummers naadloos groovend in elkaar over te gaan en blijkt het geluid van Bill Withers niet zo veel anders dan dat van Dr. John te zijn.

Etta James’ klassieker I’d Rather Go Blind krijgt een respectvolle ingetogen cover met fraai bluesy gitaarspel. Deal The Devil Made klinkt zeer ontspannen en op een luie manier jazzy en bluesy.

Van de bonustracks springt het warme en intiem deinende The One Who Got Away er uit. In de akoestische versie klinkt het nummer nog intiemer.

Wat de reden voor de heruitgave ook mag zijn…ik ben blij dat we het prima soulgeluid van Moonshine Society nogmaals kunnen beluisteren!

Tracks:
01. Sweet Thing
02. Shake
03. Mama, He Treats Your Daughter Mean
04. Come On Home
05. Southern Road
06. Biscuits Bacon And The Blues
07. Use Me – Guilded Splinters
08. I’d Rather Go Blind
09. Deal The Devil Made
10. The One Who Got Away (bonus track)
11. Biscuits 44-16 (bonus track)
12. The One Who Got Away 44-16 (acoustic)

Website: https://www.moonshinesociety.com/