Leadfoot Rivet – With A Lotta Help From My Friends
Format: CD – Digital / Label: Dixiefrog Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Alain Rivet is onder de naam Leadfoot Rivet een gevestigde naam in de Franse blueswereld. Het is dan ook niet voor niets dat deze zanger-gitarist door het vermaarde Dixiefrog label getekend werd en daar al zes albums uitbracht.

Alain begon in de vroege zestiger jaren al en scoorde in 1962 een hit met zijn versie van Chuck Berry’s Nadine. Daarna vonden we Alain terug in bands als the Turnips, the Murators, de musical Hair en de 80’s band Rockin’ Chair.

Het onlangs verschenen overzichtsalbum ‘With A Lotta Help From My Friends’ geeft een prima beeld van de inmiddels al 40 jaar lange carrière van Alain en zoals de albumtitel al aangeeft krijgt Alain behoorlijk wat steun van de nodige muzikale vrienden.

Zo kom je tegen: Larry Garner, Amos Garrett, Tommy Castro, Benoit Blu Boy, Anson Funderburgh, Joanna Connor, John Mooney, Roy Rogers, Popa Chubby, Neal Black, Fred Chapelier, Billy Price, Tom Principato, Leon Newar, J.P, Avellaneda, Slim Batteux en Nico Wayne Toussaint.

Daarnaast is er ook eental nummers van Alain’s 80’s band Rockin’ Chair te horen.

Van de 32 tracks op dit album noem ik de hoogtepunten. Het album opent met Down The Drain. Een funky bluesshuffle met snijdend slidegitaarwerk en Leadfoot’s rauwe, doorleefde stem. Tommy Castro treedt aan in de intieme versie van The Things That I Used To Do met hard bijtend gitaarspel. Leadfootin’ is funky pompend nummer met Neal Black als gast.
Amos Garrett is op een aantal nummers te horen. Zoals in de zeer soulvolle slowblues The Road To Cairo, het loom pompende She Caught The Katy en de luie weelderige shuffle Je Nage En Eaux Troubles.
In de broeierig pompende shuffle Highly Educated Fool is Anson Funderburgh te horen. Why People Act Like That is een heerlijke luie funky shuffle met al even heerlijk gitaarspel van Tom Principato.
De huilende slide van Roy Rogers steelt de show in de zeer intieme slowblues Sittin’ On Top Of The World. Popa Chubby knalt er behoorlijk op los in de uitbundig spetterende shuffle Check That Hip Shake en in het rauwe funky Where Is The Director is John Mooney te gast.

Van de nummers met Leadfoot’s vorige band Rockin’ Chair springen het opgewekte Dave Edmunds-achtige Soyez Nature en het zeer broeierig bonkende Comme Un Samedi er uit.

Met deze verzamelaar krijg je een prima beeld van de muzikale loopbaan van de Franse bluesgigant Leadfoot Rivet.

Tracklist:
01. Down The Drain
02. The Things That I Used To Do
03. Leadfootin’
04. The Road To Cairo
05. Highly Educated Fool
06. Why People Act Like That
07. Soyez Nature
08. Travailler C’Est Trop Dur
09. Gin House Blues
10. She Caught The Katy
11. Le Tengo Rabia Al Silencio
12. Further On Up The Road
13. Sittin’ On Top Of The World
14. Check That Hip Shake
15. Stop A La Déprime
16. He Ain’t Heavy (He’s My Brother)
17. One Kind Favor
18. Je Nage En Eux Troubles
19. Sweet Bedtime Music
20. Jumpin’ At Shadows
21. Between A Woman & A Man
22. You’re A Fool To Yourself
23. Where Is The Director
24. I Was All Wrong
25. How I Love Them Good Ole Blues
26. I Know (I’m Losing You)
27. Le Prix D’La Peau Deuce
28. Shed My Old Skin
29. 200 Fois Plus Mec
30. Jeannot L’Marrant
31. Comme Un Samedi
32. Passage DE La Planete

Website: Leadfoot Rivet