L.A. Guns – Renegades
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Golden Robot Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

L.A.Guns is een hardrock band die in 1983 werd opgericht lid werd van de hardcore hardrock scene die destijds Los Angeles op stelten zette, met bands als Guns ‘n’ Roses, Ratt, Poison, Quiet Riot en Mötley Crüe. Daar waar die andere bands inmiddels op apegapen liggen of een parodie op zichzelf zijn geworden, dendert L.A. Guns nog full speed door. In twee versies zelfs, want na de onvermijdelijke split vochten de originele leden van de band elkaar de tent uit om de rechten van de bandnaam.

‘Renegades’ is een album van de ‘echte’ L.A.Guns met originele leden Steve Riley (drums) en Kelly Nickels (bass, backing vocals) aangevuld met gitarist Scott Griffin en zanger/gitarist Kurt Frohlich.

De heren spelen nog steeds een gedegen potje hardrock à la Guns ‘n’ Roses, volgens het bekende recept: een snoeiharde rockriff, uitgevoerd door de ritmesectie en de ritmegitaar, waaroverheen harmony vocals en sologitaar melodiëren. Het recept voor een lekker avondje hardrock dus.

Zo werkt het ook op de eerste drie nummers van ‘Renegades’ (Crawl, Why Ask Why en Well Oiled Machine), waarbij zanger Frohlich amechtig probeert als Axl Rose te klinken en het geheel bij gebrek aan een topgitarist à la Slash niet boven het clichématige uitkomt.
Nog sterker manifesteert zich dat in de twee rockballads die volgen (Lost Boys en You Can’t Walk Away). In dat laatste nummer neigt de sound dan zelfs richting Bon Jovi en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van deze hardcore hardrockers.

Na dit wat softe intermezzo keren de heren dan ook snel terug naar het eenvoudige handwerk met Witchcraft en All That You Are, om dan toch weer in de ballad-val te trappen met het tenenkrommend gezongen Would. Maar als je niet over een stem als Axl Rose beschikt, loopt dat uit op een ramp.

Nog één keer keert L.A.Guns terug naar het handwerk met Renegades en Don’t Wanna Know.

Je zou kunnen zeggen dat ze het nog een keer geprobeerd hebben om een gedegen hard rockplaat te maken, maar ze zijn helaas niet verder gekomen dan een Guns ‘n’ Roses-plaat zonder Slash en Axl Rose.

Tracks:
01. Crawl
02. Why Ask Why
03. Well Oiled Machine
04. Lost Boys
05. You Can’t Walk Away
06. Witchcraft
07. All That You Are
08. Would
09. Renegades
10. Don’t Wanna Know

Website: L.A.Guns