Recensie: Kyle Culkin – Pork Chops & Blues

 

Kyle Culkin - Pork Chops & Blues

Kyle Culkin – Pork Chops & Blues
Format: CD / Label: Tonebucker Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Kyle Culkin is een Amerikaanse zanger-gitarist, die in het verleden deel uitmaakte van de Jeff Jensen Band en die complimenten van niemand minder dan B.B. King kreeg.

Na zijn debuutalbum ‘My Americana’ komt Kyle nu met de opvolger ‘Pork Chops & Blues’ waarop hij de focus meer op de blues legt.

In zijn blues kom je nog steeds de nodige country invloeden tegen zoals in The Pork Chop Song. Een opgewekt nummer met het geknepen stemgeluid van Kyle,  de zacht huilende pedal steel van Marty Rifkin en de rockende piano van Jamieson Trotter.

In So Damn Old is gitarist Carl Verheyen te gast. Het gaat hier om een loom pompende shuffle in een Delbert McClinton achtige stijl.

Van Delbert McClinton is Why Me te horen. Kyle’s cover mist de soulpower van het McClinton origineel waardoor deze cover iets te veel naar de countrypop kant glijdt.

Nothing From Nobody is daarentegen een loom deinende bluesmambo, die qua sfeer veel weg heeft van Aqndre Williams’ Bacon Fat. Het priemende gitaarspel staat in de soulvolle slowblues By The Blues centraal.

Can’t Come Down is een pracht van soulballad in de beste People Get Ready (Curtis Mayfield) traditie met zacht sfeervol gitaarspel.

Wouldn’t Change A Thing sluit het album op een warm groovende wijze af.

Kyle Culkin laat op zijn tweede album een prima bluesy indruk achter.

Tracklist:
01. The Pork Chop Song
02. So Damn Old
03. By The Blues
04. Burn It All Down
05. Why Me
06. Nothing From Nobody
07. Can’t Come Down
08. Wouldn’t Change A Thing

Website: Kyle Culkin