Recensie: Muddy Gurdy – Homecoming

 

Muddy Gurdy - Homecoming

Muddy Gurdy – Homecoming
Format: CD – Digital / Label: Chantilly Negra Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het Franse trio Muddy Gurdy is het bewijs dat de blues prima samen kan gaan met (Franse) folk. Tia Gouttebel (zang, gitaar), Gilles Chabenat (hurdy gurdy) en Marc Glomeau (percussie) betoveren je van het begin van het album tot aan de laatste tonen.

De hurdy gurdy (draailier) speelt een belangrijke rol in het geluid van Muddy Gurdy. Dit instrument voegt een extra donkere dimensie toe aan de blues van dit Franse trio.

Het openingsnummer Lord Help The Poor And Needy is daar een zeer goed voorbeeld van.

Deze Jesse Mae Hemphill cover ontwikkelt zich tot een pompend nummer met de kletterende percussie van Marc Glomeau als aandrijver.

Sam Cooke’s Chain Gang is in handen van Muddy Gurdy haast onherkenbaar getransformeerd tot een broeierige rauwe blues met een bezwerend geluid.

Ik heb eerlijk gezegd nooit geweten dat een doedelzak bluesy kon klinken. De gastbijdrage van Louis Jacques in de J.B. lenoir cover Down In Mississippi bewijst dat dit dus wel degelijk kan!

Guillaume Vargoz treedt aan met zijn hard huilende harmonica in de zeer stuwende akoestische boogie Mg’s Boogie, dat een zeer verrassende folkdance wending heeft.

In het donker stampende Land’s Song blaast de doordringend snijdende zang van Maxence Latrémolière je compleet omver.

De cover van Vera Hall’s Another Man Done Gone klinkt zeer mysterieus, deels door de “mondpercussie” en Tia Gouttebel’s fluisterzang.

Afro Briolage is een soort bluesy Arbeidsvitaminen. Een briolage was een lied, dat gebruikt werd tijdens het ploegen. Maxence Latrémolièr fungeert hier als de opzweper in dit furieus zwiepende nummer.

Billie Holliday’s Strange Fruit klinkt sinister huilend en daardoor zeer indrukwekkend. Muddy Gurdy kan ook ongepolijst pompend klinken. Zo bewijst de cover van Fred McDowell’s You Gotta Move.

Het album eindigt zoals het begon met een Jesse Mae Hemphill cover. Dit keer het rauw swingende Tell Me You Love Me.

Een zeer intrigerend album uit een onverwachte hoek!

Tracklist:
01. Lord Help The Poor And Needy
02. Chain Gang
03. Down In Mississippi
04. Mg’s Boogie
05. Land’s Song
06. Another Man Done Gone
07. Afro Briolage
08. Strange fruit
09. You Gotta Move
10. Black Madonna
11. Tell Me You Love Me

Website: Muddy Gurdy