Kjellvandertonbruket – Doom Country
Format: CD – Vinyl / Label: Startracks Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Naarmate de muzikale loopbaan van de Zweedse singer-songwriter Christian Kjellvander (uit Stockholm) vordert, wordt zijn geluid steeds donkerder en dreigender. Na tien soloalbums is Christian onder de naam Kjellvandertonbrusket een samenwerking aangegaan met het Tonbruket jazzkwartet. En nee! Er staat geen noot jazz op dit album!

Het Tonbruket kwartet bestaat uit Dan Berglund (bas), Johan Lindstrom (pedal steel, akoestische gitaar), Martin Hederos (piano, synthesizer, viool, orgel) en Andreas Werlin (drums). Zij zorgen voor zeer donkere, af en toe haast ambient achtige, soundscapes waarover Christian zijn teksten voorleest of met zijn zeer donkere stem zingt.

Zo begint Yacht In The Fog ambient achtig, maar dan wel ambient van het donkere soort met donker zwevende synthesizerklanken en breekbaar gitaarspel. De sfeer wordt nog donkerder als een massieve cello en fragiele piano aan het nummer worden toegevoegd. Het resultaat is een grimmig nummer met een Nick Cave-achtig sfeertje, dat doorkliefd wordt door een snijdende gitaar, huilende synthesizer, rusteloos rommelende drums en haast Gregoriaanse achtergrondzang.
Tidal Wave gaat haast kreunend en zuchtend donker schuifelend verder met gekwetste donkere zang en tere en huilende gitaarklanken en de snijdende viool van Martin Hederos.
Loneliest Woman In The World klinkt vervolgens desolaat en breekbaar met een warme en tegelijkerijd ook dreigend twangende gitaar. Op het eind is een haperende bijtende gitaar te horen.
Normal Behaviour In A Cutting Garden bestaat uit drie delen en heeft een donkere Leonard Cohen-achtige sfeer. De weemoed en bitterheid spatten van dit nummer af met een huilende pedal steel, die, naarmate het nummer vordert, steeds naargeestiger gaat klinken.

Dit album van Kjellvandertobruket is een zeer in drukwekkend, zwaarmoedig album, dat absoluut aan te bevelen is aan liefhebbers van Nick Cave, Leonard Cohen, Lou Reed (in zijn “Berlin” periode) en Velvet Underground zangeres Nico.

Een kippenvel album.

Tracklist:
01. Yacht In The Fog
02. Tidal Wave
03. Loneliest Woman In The World
04. Normal Behaviour In A Cutting Garden I
05. Normal Behaviour In A Cutting Garden II
06. Normal Behaviour In A Cutting Garden III

Website: Kjellvandertonbruket