King Gizzard & The Lizard Wizard – Chunky Shrapnel
Format: CD – LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

King Gizzard & The Lizard Wizard is al tien jaar bezig om vanuit hun thuisland Australië de wereld te veroveren. De band, bestaande uit zeven leden, doen dit door heel veel studioalbums uit te brengen maar vooral door veel te touren over de hele wereld. Door hun energieke live shows en totaal eigen geluid boeken ze steeds meer succes. Anno 2020 worden ze gezien als één van de beste bands uit Australië misschien wel de beste en wordt hun muziek overal gedraaid.

Sinds 2014 komt de band al naar Nederland en is sindsdien, op dit jaar na dan, elk jaar terug geweest voor een aantal optredens. Dit jaar moeten we, vanwege de COVID-19 maatregelen, ze helaas missen maar ook daar heeft de band aan gedacht. Aan het begin van het jaar bracht de band al drie live albums uit van hun tournee van vorig jaar: ‘Live in Adelaide’, ‘Live in Paris’ en ‘Live in Brussels’.
Alle drie de albums werden via Bandcamp verkocht en alle opbrengsten gingen naar de bestrijding van de bosbranden in Australië. Deze drie albums zijn alleen digitaal te verkrijgen om de kosten te drukken en zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

‘Chunky Shrapnel’ is ook een live album en is ook vorig jaar opgenomen maar is wel op CD en LP te krijgen. Er is zelfs een film van gemaakt die vierentwintig uur lang te bekijken was op Vimeo. Of deze film ooit nog wordt uitgebracht op DVD is onbekend.
‘Chunky Shrapnel’ is zoals gezegd een live album en opgenomen tijdens hun concerten vorig jaar in Luxemburg (13 oktober 2019), Madrid (18 oktober 2019), Manchester (3 oktober 2019), Utrecht (6 & 7 oktober 2019), Milaan (15 oktober 2019), Barcelona (19 oktober 2019) en London (5 oktober 2019).
Daarnaast bevat het album twee nieuwe nummers: Quarantine en Anamnesis, en daarnaast nog een intro nummer, Evil Star, die nog niet op een studio album is verschenen maar wel al op de drie andere live albums van de 2019 tournee.

Het album begint met Evil Star en daarna volgt The River, een nummer van bijna tien minuten, die ons met meeneemt door Europa maar vooral de wondere wereld van King Gizzard & the Lizard Wizard.
Het publiek is goed te horen maar toch merk je het bijna niet dat het zesde nummer niet live is. Quarantine is maar twee minuten lang en is een klein en mysterieuze nummer.
Daarna gaan we opeens weer helemaal los met Planet B en veel publiek, een groot contrast. De opnames van de verschillende concerten is erg goed en je hoort niet het verschil tussen de verschillende plaatsen.
Het tweede nummer wat in de studio is opgenomen, Anamnesis, is net als Quarantine een rustig en klein nummer. Na Anamnesis horen we drie nummer die zijn opgenomen in Utrecht vorig jaar. Ze speelden toen twee avonden en beide avonden hadden een andere setlist.
Net voor Quarantine hoorden we al Murder of the Universe van de tweede avond. Nu horen we Inner Cell, Loyalty en Horology van de eerste avond in de volgorde die ze ook die avond zijn gespeeld.
Het album wordt afgesloten door een prachtige A Brief History of Planet Earth van bijna twintig minuten en opgenomen in vier verschillende plaatsen in Europa, waaronder wederom Utrecht. Blijkbaar was de band erg tevreden over de opnames van de shows in Utrecht want de meeste nummers komen van deze twee shows.

Kortom: Een geweldig live album van een fantastische band. Nu de band niet kan touren is dit het beste alternatief.

Tracklist:
01. Evil Star
02. The River (live in Luxembourg)
03. Wah Wah (live in Madrid)
04. Road Train (live in Manchester)
05. Murder of the Universe (live in Utrecht)
06. Quarantine
07. Planet B (live in London)
08. Parking (live in Brussels)
09. Venusian 2 (live in Milan)
10. Hell (live in Milan)
11. Let Me Mend The Past (live in Madrid)
12. Anamnesis
13. Inner Cell (live in Utrecht)
14. Loyalty (live in Utrecht)
15. Horology (live in Utrecht)
16. A Brief History Of Planet Earth (live in London, Berlin, Utrecht & Barcelona)

Website: King Gizzard And The Lizard Wizard