Recensie: King Bizkit – Selling My Soul

 

King Bizkit - Selling My Soul

King Bizkit – Selling My Soul
Format: CD / Label: King Bizkit Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Heruitgaven zijn in sommige gevallen een prima manier om albums of artiesten, die op het moment van de originele release totaal over het hoofd gezien zijn een nieuwe kans te geven. En in het geval van de Britse soulzanger King Bizkit is een heruitgave meer dan terecht!

Het is totaal onbegrijpelijk dat diens album uit 2009 genegeerd is. We hebben hier namelijk te maken met één van de lekkerste bluesalbums van de laatste tijd. Blues vermengd met een flinke hoeveelheid soul, een beetje vergelijkbaar met de muziek van bijvoorbeeld Delbert McClinton.

King Bizkit is zanger Richard Everett, die zich op dit album liet bijstaan door een enorme band met een aantal bekende namen, zoals gitarist Laurie Wisefield (Wishbone Ash), toetsenist Ian Gibbons (o.a. the Kinks), drummer John Lingwood (o.a. Manfred Mann’s Earthband, trompetist Henry Lowther (o.a. John Mayall) en baritonsaxofonist Pete Long (o.a. Jools Holland).

Geopend wordt met het krachtig pompende Together Again, voorzien van een Steamy Windows (Tony Joe White) achtige gitaarriff en de heerlijk gruizige soulstem van King Bizkit.

Dat wordt gevolgd door de soepel swingende shuffle Leaving Time met een funky Hammond orgel van Ian Gibbons en de vlammende gitaar van Laurie Wisefield. Ook in de gevoelige nummers scoort King Bizkit hoog. Zo is …Or Die Trying een zeer intieme soulballad.

Selling My Soul opent op een haast ambient-achtige wijze om zich te ontwikkelen tot een breekbare bluesballad. Don’t Quit Me Baby is een zwoele nachtclub swinger met een intieme jazzy swing.
A Fast One is vervolgens een venijnig stuwend nummer met branderig bluesy gitaarwerk en een pompende funky groove.

Ik ben heel blij met deze heruitgave. Eén van de lekkerste albums van de laatste tijd!

Website: King Bizkit