Ketil Hansen & the Tendertones – Home Free
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Little Birdie Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dit album is een goed voorbeeld van hoe je door een hoes op het verkeerde been gezet kan worden. Op die hoes zie namelijk een stoere Viking, die je doordringend aanstaart. Daardoor zou je de conclusie kunnen trekken, dat je hier met zeer donkere, stevige rock te maken zou kunnen gaan krijgen.

Ketil Hansen & the Tendertones bewijzen echter dat je er dan compleet naast zit. Hun album staat namelijk vol met negen zeer intieme, warme en zeer zeker breekbare nummers in een Americana stijl, die meer dan eens teruggrijpt op het eind jaren ‘60/begin jaren ’80 geluid van Neil Young.

De band komt uit het Noorse plaatsje Hølen en bestaat uit Ketil Hansen (zang, gitaar), Arild Hammerø (gitaar), Morten Kvam (bas), Gunnar Saeter (drums) en Kristian Kloster (toetsen).

Van het begin van het album tot het eind van het album word je bedwelmd door de muziek van deze band.

Donkere soundscapes maken in de opener Space Between The Lines ruimte voor een loom Americana nummer, dat heerlijk voortzweeft met zacht schurend gitaarwerk en de smartelijke Neil Young-achtige stem van Ketil. Dat geluid is in For Nothing iets sprankelender maar nog altijd loom en intiem.
In de breekbare pianoballad On My Way geeft Ketil zich vocaal intiem bloot op een Neil Young achtige wijze, met heerlijk soulvol pianowerk van Kristian Kloster. Hetzelfde gebeurt in Shit Creek Again.
Picture Of You is een hemels deinende ballad met een melancholiek geluid mede door de zacht priemende gitaar. A Day At The Sea klinkt zoals een dagje zee hoort te zijn. Je laat je langzaam door het geluid van de golven, of in dit geval de muziek van Ketil, bedwelmen om dromerig geheel tot rust te komen.
Er wordt ook gerockt op het album maar dan nergens te rauw. Zoals in Wild Honey met zijn rauwe Neil Young gitaarriffs. Zelfs rockend weet Ketil je hier nog te bedwelmen. Dat gebeurt ook in Love In Handcuffs, waarin een REM-achtig sprankelend geluid zit.
De afsluiter van het album. Home Free, is weer een perfekt voorbeeld van de intieme, kwetsbare muziek van deze band in een zacht schuifelend nummer.

Laat je heerkijk bedwelmen door Ketil Hansen & the Tendertones. Verplichte kost voor de Neil Young fans en fans van het betere Americana werk!

Tracklist:
01. Space Between The Lines
02. For Nothing
03. On My Way
04. Picture Of You
05. A Day At Sea
06. Wild Honey
07. Love In Handcuffs
08. Shit Creek Again
09. Home Free

Website: www.facebook.com/ketilhansenofficial