Father John Misty – Off-Key In Hamburg
Format: Digital / Label: Cripple Creek Ferries
Release: 2020

Tekst: Ella-Milou Quist

Nu het corona-virus ofwel COVID-19 volledig ons leven beheerst en beïnvloed, hebben we soms een uitweg nodig, een manier om even te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. De Amerikaanse singer-songwriter, frontman en producent Joshua (Josh) Michael Tillman aka Father John Misty heeft speciaal om die reden het live-album ‘Off-Key In Hamburg’ uitgebracht.

De plaat is opgenomen in concertzaal Elbphilharmonie in Hamburg op 8 augustus 2019. Op deze twintig tracks tellende release, met liedjes van alle Father John Misty albums, hoor je naast Josh Tillman natuurlijk zijn voltallige tourband en het Neue Philharmonie Frankfurt orkest.
Het album is alleen online te verkrijgen via fatherjohnmisty.bandcamp.com en alle opbrengsten daarvan worden gedoneerd aan het MusiCares COVID-19 Relief Fund. Het fonds helpt muzikanten en andere mensen in de muziekindustrie die getroffen zijn door de uitbraak van het corona-virus en de daaropvolgende annulering van meerdere muziekevenementen.

Hoewel Father John Misty geen heel harde, bombastische muziek maakt, (hij maakt een mix tussen indierock, indiepop en folk rock) staan zijn shows wel degelijk bekend als spectaculair en groots.

Als je goed luistert naar ‘Off-Key in Hamburg’, het liefst met de volumeknop op tien of de muziek direct op je oren middels een koptelefoon, kun je dat goed horen. Pas dan komen de liedjes echt tot hun recht en hoor je wel degelijk dat de songs alles behalve tam zijn. Dit komt natuurlijk vooral ook door de enorme begeleidingsband die de nummers ondersteunen. De tourband alleen al telt acht leden terwijl het Neue Philharmonie Frankfurt orkest uit nog eens veertien mensen bestaat.
Wat erg opvalt is hoe goed de band en het orkest op elkaar zijn ingespeeld, ze vullen elkaar perfect aan en staan volledig in dienst van Josh. De band zorgt voor de nodige energie en geven de teksten en zang van Josh meer body en soul, terwijl het orkest de muziek nog eens extra omlijst en inkleurt met prachtige klassieke arrangementen.
Samen tillen ze het geheel naar een nog hoger niveau en bezorgen je kippenvel tot op het bot. Dan hebben we het nog niet eens gehad over Josh, ofwel Father John Misty zelf, die met zijn extravagante verschijning en zijn loepzuivere stem de show steelt.
Zijn kraakheldere en gevoelige vocalen gaan werkelijk door merg en been. Hij vertelt echt een verhaal en dendert daarmee regelrecht je hart binnen. Daarnaast is hij een ras entertainer die zijn publiek bij de show betrekt, vermaakt en een sterke interactie met hen heeft. Al komt dat op deze live plaat niet helemaal goed tot zijn recht. Maar ik raad een ieder aan om, zodra het weer mogelijk is, een show van hem bij te wonen om het met eigen ogen te zien en te ervaren.

Father John Misty, ofwel Josh Tillman, is een bijzondere, authentieke en mysterieuze artiest met een zeer prettige energie, fantastische liedjes en een waanzinnig live geluid. ‘Off-Key In Hamburg’ is een sterke plaat met een mooie afspiegeling van het oeuvre van de muzikant en hoe het is om bij een (fenomenaal) concert van Father John Misty aanwezig te zijn.

 

Tracklist:
01. Hangout At The Gallows
02. Hollywood Forever Cemetery Sings
03. Mr. Tillman
04. Disappointing Diamonds Are the Rarest of Them All
05. The Night Josh Tillman Came to Our Apt.
06. Strange Encounter
07. Total Entertainment Forever
08. Things It Would’ve Been Helpful to Know Before the Revolution
09. Ballad of the Dying Man
10. A Bigger Paper Bag
11. I Went to the Store One Day
12. Nancy from Now On
13. Chateau Lobby #4 (In C for Two Virgins)
14. Please Don’t Die
15. The Palace
16. God’s Favorite Customer
17. Pure Comedy
18. Holy Shit
19. I Love You, Honeybear
20. Leaving LA

Website: Father John Misty