Kenny ‘Blues Boss’ Wayne – Go, Just Do It!
Format: CD – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Pianist en singer-songwriter Kenny ‘Blues Boss’ Wayne wordt als Kenneth Wayne Spruell geboren op 13 november 1944 in Spokane, Washington. Door zijn moeder wordt Kenny beïnvloed door de muziek van Nat King Cole, Little Willie John en Fats Domino. Later wordt hij geïnspireerd door de pianisten als George Shearing, Erroll Garner, Mongo Santamaria, Ray Charles, Charles Brown, Floyd Dixon, Big Joe Turner, Johnny Johnson en Amos Milburn.

In de jaren ’60 en ’70 is Wayne in Los Angeles sideman bij verschillende pop- en rockmusici. In de jaren ’80 verhuist hij naar Vancouver, British Columbia en daar krijgt hij zijn bijnaam ‘Blues Boss’ opgeplakt. In 1995 verschijnt zijn debuut-album ‘Alive & Loose’. Zijn album ‘Let It Loose’ wordt in 2006 onderscheiden met een Juno Award, als beste bluesalbum in Canada. In 2017 wordt Kenny ‘Blues Boss’ Wayne opgenomen in The Boogiewoogie Piano Hall of Fame in Cincinnati, Ohio.  

Op 12 juni jl. verscheen het nieuwe album van Kenny ‘Blues Boss’ Wayne. Op dit album, ‘Go, Just Do It!’, staan elf eigen composities en twee covers. 

Met een paar ferme drumklappen opent het album met Just Do It!. Funky groovy soul met de blazers en de vocalen van Dawn Tyler Watson. Ook in de fraaie boogie You Did a Number On Me wordt Wayne vocaal bijgestaan door een gastzangeres, Julie Masi.
In het funky Sittin’ in My Rockin’ Chair belanden we met het lekkere pianospel van Wayne in New Orleans sferen. Jazzzangeres Diana Schuur’s vrolijke soms uitbundige vocalen, de prachtige pianosolo en de vloeiende saxsolo van Jerry Cook maken van You’re In For a Big Surprise een verrassend mooi nummer.
De soul druipt er daarna weer vanaf in Sorry Ain’t Good Enough met de blazers en de zang van Tyler Watson. De spetterende blazers zijn daarna naast een flonkerende pianosolo te horen in de uptempo soulblues Motor Mouth Woman.
Wayne’s zoon Cory Spruell (a.k.a. SeQual) rapt zijn bijdrage in het funky I Don’t Want To Be the President, een cover van Percy Mayfield. Na het midtempo Lost & Found is They Call Me the Breeze de tweede cover. Mede dankzij de huilende mondharp van Sherman Doucette en de piano van Wayne is deze song van J.J. Cale uit 1972 een lust voor het oor.
Bumpin’ Down the Highway is een jazzy instrumental met een mooie trompetsolo van Vince Mai. Yuji Ihara, de Japanse gitarist van de Canadese band Boogie Patrol, trakteert in het uptempo That’s the Way It Is op een fijne gitaarsolo. Kenny Wayne trekt in de laatste twee nummers alle registers open.
De snelle pianorocker T & P Train 400 dendert met een strakke ritmesectie als een trein en in het slotnummer, de instrumental Let the Rock, Roll is Wayne met zijn boogiewoogie pianistisch in absolute topvorm.

Conclusie:
Kenny ‘Blues Boss’ Wayne heeft met ‘Go, Just Do It!’ weer een lekker swingend en met een fijne soulbluessaus overgoten album aan zijn toch al fraaie catalogus toegevoegd.  

Tracks:
01. Just Do It!
02. You Did a Number On Me
03. Sittin’ In My Rockin’ Chair
04. You’re In For a Big Surprise
05. Sorry Ain’t Good Enough
06. Motor Mouth Woman
07. I Don’t Want To Be the President
08. Lost & Found
09. They Call Me the Breeze
10. Bumpin’ Down the Highway
11. That’s the Way She Is
12. T & P Train 400
13. Let the Rock, Roll

Line up:
Kenny ‘Blues Boss’ Wayne – keys, zang
Russell Jackson – bas
Joey ‘the pocket’ DiMarco – drums
Yuji Ihara – gitaar
Sherman Doucette – mondharmonica
Jerry Cook – saxofoon
Vince Mai – trompet
Diana Schuur – zang
Dawn Tyler Watson – zang
Julie Masi – zang
Cory Spruell (aka SeQual) – rapping (track 7)

Website: Kenny ‘Blues Boss’ Wayne