Recensie: Katie Knipp – The Well

 

Katie Knipp - The Well

Katie Knipp – The Well
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Fons Delemarre

Sinds het verschijnen van Katie Knipp’s album Take It with You’ in 2018, is in 2020 de single Chamomile and Cocaine verschenen. Nu komt Knipp met de EP ‘The Well’, met daarop ook Chamomile and Cocaine. Zo komt het aantal nieuwe nummers sinds 2018 op vijf.

Opener Sad Eyed Lover gaat van start als een bonkende, uptempo blues met een slide in pakkende Thorogood-stijl. Later komen de blazers erbij, waardoor de sound zo nu en dan ouderwets jazzy wordt, inclusief enthousiast meeshouten van een aantal aanwezigen.

The Gospel of Good Intentions klinkt inderdaad als een gospel, uit de beste traditie van de zestiger jaren Stax-Volt/Atlantic catalogus. Noch Otis Redding, noch Areta Franklin zouden zich ervoor schamen.

Op track 3, Better Me, laat Knipp haar sterkste kant horen: meeslepende blues, subtiel ingekleurd met slide, orgel en hier zelfs dwarsfluit. De female backing vocals zwepen het nummer lekker op en Knipp rond het in haar eentje a capella af. Over Chamomile and Cocaine schreef ik maart 2020 o.a. het volgende.

Op de cover van haar album ‘Take It with You’ (2018) was het al duidelijk te zien: Katie Knipp is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze staat haar mannetje (zo heet dat nou eenmaal) en op haar nieuwe single Chamomile and Cocaine gromt, grauwt en bijt ze je toe dat ze je komt pakken. Het lied gaat uiteindelijk gewoon over kamille en cocaïne.

I’m your chamomile and I’m your cocaine
I wear my hair like lingerie, I got a voice that’s thick, like creme brule
and I’m coming atcha comin’

Het nummer start met een forse sax, binnen de kortste keren aangevuld met hamerende toetsen een ronkend orgel, felle sologitaar en natuurlijk die stem. Minder bluesy dan Better Me, meer dikke funky New Orleansrock.

In grote lijnen ontbeert ‘The Well’ te vaak de ingetogenheid van ‘Take It with You’. Knipp overschreeuwt zich te vaak en de regelmatig voluit gaande blazers staan Knipp bij het vertolken van haar nummers soms eerder in de weg, dan er veel aan toe te voegen.

Er zijn overigens ook recensenten die dat anders zien: “This ‘gumbo pot’ of crossover blues is about to shake up the roots-music world” (Relix Magazine) Afsluiter Bullet Train laat Knipp horen op haar best: haar stem (een dijk van een stem!) draagt het nummer en dobro en mondharmonica zorgen voor sfeervolle, subtiele inkleuring. Effectief ondersteund door ingetogen, met brushes shuffelende drums.

Tracks:
01. Sad Eyed Lover
02. The Gospel Of Good Intentions
03. Better Me
04. Chamomile And Cocaine
05. Bullet Train

Band:
Vocals, Keys and Dobro: Katie Knipp
Bass: Zack Proteau
Drums: Neil Campisano
Electric Guitar: Chris Martinez
Harmonica: Mick Martin
Hammond Organ: Keith Cotton
Trumpet: Justin Au
Trombone: Brandon Au
Woodwinds and Percussion: Otis Mourning

Website: Katie Knipp