Kat Danser – One Eye Open
Format: CD – Digital / Label: Black Hen Music
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Edmonton afkomstige Canadese singer-songwriter-gitariste Kat Danser (Poolse en zigeuner- roots) heeft in haar geboorteland de bijnaam ‘Canada’s swamp blues queen’. Zij heeft talrijke onderscheidingen gekregen, zoals drie nominaties voor een Western Canadian Music Award, een nationale Maple Blues Award voor Best New Artist of the Year, winner van de Ambassador of The Blues Award.
In 2002 verschijnt haar debuutalbum ‘Ascension’.

Op 19 februari komt Kat Danser met haar gloednieuwe album ‘One Eye Open’. Op dit album, haar zesde, werkt zij weer samen met de ervaren producer en gitarist Steve Dawson en wordt ze begeleid door een ensemble van gerenommeerde rootsmuzikanten. I.v.m. COVID-19 moest het album ‘op afstand’,  verspreid op plaats en in tijd, worden opgenomen.  

Met de opener Way I  Like It Done is het meteen feest. De blazerssectie, de flonkerende piano, gitaar en de swingende ritmesectie brengen de luisteraar in de vrolijke sferen van New Orleans.
In de langzame shuffle Lonely & the Dragon, met een wervelende orgelsolo van Kevin McKendree, horen we de grote vocale kwaliteiten van Kat Danser, soms ingetogen, dan weer intens. Bring It With You When You Come is een zeer fraaie cover uit de jaren ’20 van Gus Cannon. Swingend, ragtime-achtig, trompet en een heerlijke pianosolo.
Met de voortreffelijke blazerssectie en de gitaarlicks belanden we daarna met Frechman Street Shake weer in de sferen van New Orleans. Met Jesse Mae Hemphill’s soulvolle countryblues Get Right, Church, met een mooie baritonsaxsolo, duikt de band, met Lawson op gitaar voorop, de Mississippi Delta in.
One Eye Closed is een spetterende punkachtige rocker opgesierd met een verschroeiende gitaarsolo. In het uptempo Trainwreck heeft Danser duidelijk leentjebuur gespeeld bij Junior Parker (Mistery Train). Please, Don’t Cry en End of the Days zijn soulvolle ballads met de uitstekende band achter de prachtige stem van Kat Danser.
Het slotnummer, het Spaanstalige en temperamentvol gezongen Mi Corazon (‘Oh la Habana, me has robado el corazón’), is een indrukwekkend mooie afsluiter met naast de zang een hoofdrol voor de fabuleuze blazerssectie.     

Conclusie:
‘One Eye Open’ is ronduit een geweldig album.

Tracks:
01. Way I Like It Done
02. Lonely And The Dragon
03. Bring It With You When You Come
04. Frenchman Street Shake
05. Get Right, Church
06. One Eye Closed
07. Trainwreck
08. Please Don’t Cry
09. End Of Days
10. Mi Corazon

Line up:
Kat Danser – zang, gitaar
Steve Dawson – gitaar
Gary Craig – drums
Jeremy Holmes – bas
Kevin McKendree – keyboards
Jeremy Cook – bariton sax
Dominic Conway – tenor sax
Malcom Aiken – trompet

Website: Kat Danser