Josh Johnson – Freedom Exercise
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Northern Spy Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het 70’s jazz-rock-funk geluid opgelet! Saxofonist en toetsenist Josh Johnson uit Los Angeles, CA, heeft namelijk een debuutalbum uitgebracht waarop dat geluid volop aan bod komt. Hij doet dat op een zeer avontuurlijke wijze door er ook invloeden uit de Afrikaanse muziek, minimalistische electro en ECM-achtige jazz aan toe te voegen.

Gezien zijn muzikale achtergrond is dat niet vreemd omdat Josh zich eerder bezighield met stromingen als indie-rock, hip-hop en minimalistische elektronische muziek. Hij was in het verleden actief bij muzikanten als Leon Bridges, Makaya McCraven en Jeremy Cunningham.

Op zijn debuut bespeelt Josh de saxofoon, mellotron, synthesizer, fluit, orgel, basklarinet, synbass en de sampler en wordt hij bijgestaan door gitarist Gregory Uhlmann, drummer Aaron Steele en bassiste Anna Butterss.

De groovende drums van Aaron Steele openen het album in Nerf Day, waarna de warme, wijd uitwaaierende gitaarklanken van Gregory Uhlmann erbij komen. Het nummer gaat over in een zacht groovend jazzfunk nummer waarin Josh soulvol en intiem soleert. Qua stijl zit dit nummer enigszins in de Weather Report hoek, maar dan funkier.
In 856 is het minimalistische electro verleden van Josh te horen in een nummer met pulserende en ambient-achtige synthesizerklanken, die een bedwelmend effect hebben. Een nummer met een behoorlijk hoog Philip Glass gehalte.
Vervolgens is Western Ave. doorspekt met Afrikaanse invloeden, mede door de Afro stijl van drummer Aaron Steele. De saxofoon van Josh klinkt lekker warm en Gregory Uhlmann levert John Abercrombie-achtig gitaarspel af.
Bowed is een breekbare intieme jazzballad met druistig roffelende drums tegen een ECM achtige jazz achtergrond. Het nummer ontwikkelt zich op het eind tot een fel groovend jazzrock nummer.
Het intro van Eclipsing bestaat uit gelaagde sax en fluitpartijen waarna roffelende drums het Weather Report achtige nummer in gang zetten waarin het schurende gitaargeluid van Gregory Uhlmann een haast John Scofield-achtig geluid heeft.
Het pompende New July met de venijnige gitaar gaat richting het werk van Larry Coryell’s Eleventh House. False Choice is daarna een loom funky nummer met scherp en soulvol spel van Josh en weldadig gitaarwerk.
In het avontuurlijke jazz-rocknummer Punk duiken elementen uit de electro, avantgarde jazz en zelfs dub op. Simple Song is een luchtig deinend soulvol jazznummer, dat lekker intiem klinkt.
De minimalistische electro duikt weer op een Philip Glass-achtige wijze op in de afsluiter Return Recoil. Een vrij massief jazz-rocknummer, dat overvol zit met tempowisselingen en ingewikkelde breaks.

Dit debuut van Josh Johnson is een absolute aanrader voor de liefhebbers van het avontuurlijke jazzrock geluid uit de 70’s.

Tracklist:
01. Nerf Day
02. 856
03. Western Ave.
04. Bowed
05. Eclipsing
06. New July
07. False Choice
08. Punk
09. Simple Song
10. Return Recoil

Website: Josh Johnson