Recensie: Johnny Ray Jones – Way Down South

 

Johnny Ray Jones - Way Down South

Johnny Ray Jones – Way Down South
Format: CD / Label: Moondogg Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zanger en songwriter Johnny Ray Jones uit Los Angeles werd ontdekt door de weduwe van blueszanger Percy Mayfield, Tina, die onmiddellijk de kwaliteiten van deze zanger doorhad. Johnny werd dan ook snel geboekt in haar Blues Unlimited club.

En die kwaliteiten zijn zeer goed te horen op Johnny’s uitmuntende nieuwe album. Een album, dat vol staat met soul en bluesy soul met her en der een funky swamprock geluid.

Johnny werd op het album bijgestaan door een aantal zeer gerenommeerde muzikanten als Tony Braunagel (drums), Johnny Lee Schell (gitaar), Mike Finegan (piano, orgel), James “Hutch” Hutchinson (bas), Coco Montoya (gitaar), Maxayn Lewis (backing vocals), Jimmy Powers (harmonica) en Lenny Castro (percussie).

Het album opent met een zeer overtuigende cover van het Tony Joe White nummer Steamy Windows waarin de stem van Johnny donkerder en rauwer klinkt dan die van Tony Joe White. Een lekker broeierig nummer met snijdend slidegitaarwerk.

Dan volgt een cover van Etta James’ I Got The Will in een soulvol stuwende versie met Johnny’s raspende en doorleefde stem en krachtige blazers.

Don’t Burn Down The Bridge is een lui groovende cover van het Albert King nummer met lekker bijtend bluesgitaarspel. In het lui groovende Way Down South zit een overduidelijk New Orleans funk geluid en Jimmy Powers is te horen met zijn kermende harmonica.

Van de intiemere soulnummers springt het Eddie Hinton-achtige You Don’t Care er uit. Liefhebbers van Joe Cocker moeten eens naar Johnny’s Shine On Me gaan luisteren. Een funky groovend soulnummer.

Ik heb al vele covers van Wilson Pickett’s Ninety Nine And A Half (Won’t Do) gehoord maar de cover van Johnny behoort tot de beteren. Ook de cover van Otis Redding’s Give Away None Of My Love mag er zijn in een broeierige luie versie.

Hoe kan je een soulvol album nou beter afsluiten dan met een schitterende diepe soulballad? Johnny heeft dat goed begrepen en sluit met een cover van Toussaint McCall’s Nothing Takes The Place of You.

Met het nieuwe Johnny Ray Jones album haal je een album in huis van een zeer hoge soulkwaliteit.

Tracklist:
01. Steamy Windows
02. I Got The Will
03. Don’t Burn Down The Bridge
04. Way Down South
05. You Don’t Care
06. Shine On Me
07. Tunica Motel
08. L.A. Fog
09. Ninety Nine And A Half (Won’t Do)
10. Give Away None Of My Love
11. Nothing Takes The Place Of You

Website: https://johnnyrayjones.com/