Johnny Rawls – Live In Europe
Format: CD – Dgital / Label: Continental Blue Heaven Records / Continental Record Services
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Je kan Johnny Rawls met recht een soulblues veteraan noemen! Hij heeft namelijk ruim 50 jaar ervaring in het gebied van de soul en blues, ondermeer als gitarist en bandleider bij O.V. Wright in de 70’s.

Johnny is met dit livealbum toe aan zijn twintigste album. Het album is opgenomen tijdens optredens in Duitsland en Denemarken en Johnny wordt begeleid door the Özdemirs, een band van Turkse afkomst, die bestaat uit Erkan Özdemir (bas), Kenan Özdemir (gitaar) en Levent Özdemir (drums), aangevuld met de Hammondorgel klanken van de Italiaan Alberto Marsico.

Op het album word je door Johnny meegenomen op een trip naar de klassieke soulklanken uit de 70’s.

Die begint zeer verrassend met een romige, intieme souluitvoering van de Rolling Stones klassieker Beast Of Burden waarin de doorleefde, licht rauwe stem van Johnny prima tot zijn recht komt. Daarna volgt de energiek pompende funky soulblues van Country Boy met een prima bijtende gitaarsolo van Kenan Özdemir.
Clarence Carter’s Too Weak To Fight krijgt een ouderwets sprankelende versie. Een nummer met een zeer liefdevol positief gevoel, dat naadloos aansluit bij het geluid van soulgrootheden als Clarence Carter en Otis Clay.
Het “old school” soulgeluid blijft aanwezig in Can I Get It met heerlijk pompende en uitwaaierende orgelklanken. Ook de cover van het Tyrone Davis nummer Turning Point heeft dat opgewekte huppelende soulgeluid.
Dan is de blues volop aan de beurt in een cover van T-Bone Walker’s Stormy Monday waarin Kenan Özdemir een begenadigd bluesgitarist blijkt te zijn.
Johnny eert zijn oude leermeester O.V. Wright via een cover van diens Into Something (Can’t Shake Loose). Een heerlijk pompende versie met lekker snijdend gitaarwerk. Ook Pouring Water On A Drowning Man is een cover en wel van een nummer, dat geschreven werd door Drew Baker en Danny McCormick en dat voor het eerst door Percy Sledge werd opgenomen maar toch het bekendst werd in de verse van James Carr. Johnny en zijn band hebben hier een loom swingende versie van gemaakt.
Lucy is een opgewekte, hoekige soulswinger over een zeer soepele sexy dame wiens wiegende heupen Johnny hebben geïnspireerd tot de woorden “Lucy, get juicy”! I Miss Otis Clay werd speciaal in de Heyman Studios in Kopenhagen opgenomen, in één take. Het is een prachtige soulballad waarin het gemis van Johnny’s vriend Otis Clay duidelijk hoorbaar is via een gospelachtig nummer.

Johnny Rawls bewijst met dit prachtige soulbluesalbum dat hij bij lange na nog versleten is!

Een aanrader dus!

Tracklist:
01. Beast Of Burden
02. Country Boy
03. Too Weak To Fight
04. Can I Get It
05. Turning Point
06. Stormy Monday
07. Into Something (Can’t Shake Loose)
08. Pouring Water On A Drowning Man
09. Lucy
10. I Miss Otis Clay

Website: Johnny Rawls