Johnny Cash – Johnny Cash And The Royal Philharmonic Orchestra
Format: CD – LP – Digital / Label: Columbia Records     
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Johnny Cash is inmiddels al weer ruim 17 jaar niet meer onder ons, maar ook in de archieven van The Man in Black is blijkbaar steeds weer materiaal te vinden dat nog nooit op de plaat is gezet. Zo verscheen er een jaar na zijn dood het album ‘Out The Stars’ met door zijn zoon John Carter Cash gerestaureerde opnamen uit de eerste helft van de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Deze maand kwam er weer een ‘nieuw’ album uit van Johnny Cash. Dat nieuw moet met een klein korreltje zout worden genomen, want het betreft hier originele masteropnames van Cash die in de legendarische Abbey Road Studio 2 door The Royal Philharmonic Orchestra, o.l.v. de producers Don Reedman en Nick Patrick van een nieuwe symfonische omlijsting zijn voorzien.
John Carter Cash is de uitvoerend producent en zijn vader had volgens hem een zwak voor de sound van orkesten en met name voor The Royal Philharmonic Orchestra, dus dat verklaart het een en ander.

Het album opent mooi orkestraal in de klassieker Man In Black. Ierland nam in het leven van Johnny Cash een speciale plaats in en in Galway Bay zijn duidelijk Ierse invloeden te horen, dus is het niet zo vreemd dat dit nummer werd opgenomen op dit album.
Het duet met Bob Dylan in Girl From The North Country wordt ook vooraf gegaan van een lange orkestrale inleiding. Na de gospel I Came To Believe komt weer een bekende klassieker, A Thing Called Love, een song met een bescheiden symfonische inbreng.
Heel mooi blijft ook het duet met June Carter in Kris Kristofferson’s The Loving Gift. Van I Walk The Line en Flesh And Blood zijn de alternatieve versies van de soundtrack-sessies voor de film I Walk The Line uit 1970 met in de hoofdrol Gregory Peck gebruikt.
Farther Along krijgt een mooie nieuwe interpretatie door de korte ingetogen gitaarsolo’s van good old Duane Eddy. De hit Ring Of Fire wordt  nog prettiger om naar te luisteren. Apart is het orkestrale intro voordat Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson en Johnny Cash vocaal aan de slag gaan in het bekende The Highway Man.

Conclusie:
Ik moest even wennen aan deze ‘nieuwe’ Johnny Cash, maar na een paar keer draaien moet ik erkennen dat er toch sprake is van een welkome en liefdevol gemaakte aanvulling op het immense repertoire van deze legendarische countryzanger.  

Tracks:
01. Man In Black
02. Galway Bay
03. Girl From The North Country
04. I came To Believe
05. A Thing Called Love
06. The Loving Gift
07. I Walk The Line
08. Farther Along
09. Flesh And Blood
10. The Gambler
11. Ring Of Fire
12. The Highway Man

Website: Johnny Cash