Recensie: John Sebastian And Arlen Roth – Explore The Spoonful Songbook

 

John Sebastian And Arlen Roth – Explore The Spoonful Songbook

John Sebastian And Arlen Roth – Explore The Spoonful Songbook
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: BMG
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

De Amerikaanse singer-songwriter-gitarist John Sebastian (17 maart 1944, New York) groeit op in de folkscene van Greenwich Village in Lower Manhattan. In 1965 richt hij samen met gitarist Zal Yanovski, The Lovin’ Spoonful op. Deze band, naast Sebastian en Yanovski bestaande uit drummer Joe Butler en bassist Steve Boone, scoort in 1965, 1966 en 1967 een serie hits. Sebastian verlaat The Lovin’ Spoonful in 1968 om een solocarrière te beginnen. Zijn debuutsoloalbum ‘John B. Sebastian’ verschijnt in 1970. In 1976 scoort hij een wereldhit met Welcome Back.

The Lovin’ Spoonful valt eind 1968 uit elkaar. In 1999 vindt er een reünie plaats, maar Sebastian en Yanovski doen niet mee. In 2000 wordt de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. John Sebastian wordt in 2008 opgenomen in The Songwriters Hall of Fame.

Arlen Roth (30 oktober 1952, New York) is een Amerikaanse leraar, auteur en gitarist. Eind jaren ’60 speelt hij met zijn band Steel in de weekends in Woodstock. Daar wordt hij ontdekt. Met Steel geeft hij in 1970 een Woodstock Reünie concert.
Roth verhuist naar Woodstock en begint een professionele carrière als gitarist. Hij treedt op en neemt platen op met o.a. Eric Andersen, Rory Block, Ry Cooder, Bob Dylan, Paul Simon, Pete Seeger, Phil Ochs, John Prine en Joe Louis Walker. Zijn debuutalbum ‘Guitarist’ verschijnt in 1978. In de loop der jaren ontvangt Roth meerdere prijzen en onderscheidingen als gitarist.

John Sebastian en Arlen Roth hebben onlangs de muzikale handen (weer) ineen geslagen. Het resultaat is te horen op het vorige maand verschenen album ‘Explore the Spoonful Songbook’. Op dit album hebben Sebastian en Roth een aantal tijdloze nummers van The Lovin’ Spoonful opnieuw geïnterpreteerd.

Met het openingsnummer Lovin’ you komen we meteen in de typische Lovin’ Spoonful sferen. Het is even wennen aan de stem van Sebastian, want die heeft niet meer de vitaliteit van de jaren ’60.

Mooi is daarna het duet met The Mona Lisa Twins in Darlin’ Companion. Fluitend wordt de luisteraar getrakteerd op een melodieuze instrumentale versie van Daydream, de bekende hit uit 1966.

In het bluesy Jug Band Music is er weer een duet, deze keer met Geoff Muldaur. Zeer fraai is het gitaarwerk in Four Eyes. Younger Girl en Rain On The Roof zijn ingetogen instrumentals met lyrisch gitaarspel.

Lexie Roth, de dochter van Arlen, neemt in het intieme Didn’t Want To Have To Do It de vocalen voor haar rekening. Did You Ever Have To Make Up Your Mind is zo’n song waarin je weer die typische stijl van The Lovin’ Spoonful herkent.

Arlen Roth verkeert in de instrumental Do You Believe In Magic in topvorm. Genieten is het weer van de harmonieën van de tweelingzussen Mona en Lisa Wagner in het door Arlen Roth gezongen Nashville Cats.

You Didn’t Have To Be So Nice is een ingetogen akoestische instrumental. Stories We Could Tell is geen nummer van The Lovin’ Spoonful maar een song van het album ‘Tarzana Kid’ van John Sebastian uit 1974. Een melancholische countrysong met de breekbare stem van Sebastian in een fraai duet met Maria Muldaur.

Het slotnummer Darling Be Home Soon, afkomstig van de soundtrackfilm “You’ re A Big Boy Now” van Francis Coppola uit 1967, is met de zang en mondharp van Sebastian een ingetogen en fraai slotakkoord.      

Conclusie:
‘Explore The Spoonful Songbook’ is een verzameling mooie nieuwe interpretaties van songs uit het repertoire van The Lovin’ Spoonful.

Tracks:
01. Lovin’ You
02. Darlin’ Companion
03. Daydream
04. Jug Band Music
05. Four Eyes
06. Younger Girl
07. Rain On The Roof
08. Didn’t Want To Have To Do It
09. Did You Ever Have To Make Up Your Mind
10. Do You Believe In Magic
11. Nashville Cats
12. You Didn’t Have To Be So Nice
13. Stories We Could Tell
14. Darling Be Home Soon

Line-up:
John Sebastian – gitaar, zang, mondharmonica
Arlen Roth – gitaar, zang
Ira Coleman – bas
Eric Parker – drums
Benson Sebastian – percussie
The Mona Lisa Twins – backing vocals (track 1, 2,5, 11)
Geoff Muldaur – zang (track 4,9)
Lexie Roth – zang (track 8)
Maria Muldaur – zang (track 13)

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lovin%27_Spoonful