John Petrucci – Terminal Velocity
Format: CD – LP – Digital / Label: Sound Mind Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Pure snaren acrobatiek! Dat is wat je te wachten staat op het nieuwe soloalbum van gitarist John Petrucci, oprichter van de befaamde progmetalband Dream Theater.

Nu weet ik dat de term “snaren acrobatiek” bij sommigen onder ons een gevoel van paniek kan oproepen omdat er dan gevreesd wordt voor een geluid dat bol staat van een overdaad aan bewijsdrang van de betreffende gitarist.

Daar hoef je op dit album van John Petrucci absoluut niet bang voor te zijn. Natuurlijk raast hij af en toe als een malle over zijn gitaarhals maar de melodie staat bij hem boven alles centraal.

John wordt bijgestaan door bassist Dave LaRue, die je zou kunnen kennen van the Dixie Dregs en voor het eerst sinds 10 jaar is John verenigd met zijn oude Dream Theater maat Mike Portnoy op drums. Twee topmuzikanten die bijdragen aan het overweldigend mooie geluid op dit album.

Na een intro van mysterieuze synthesizerklanken opent Terminal Velocity. Een nummer vol vlammende monsterriffs en breaks. John mengt fraai melodieuze melodieën met bijtende riffs en ingenieuze breaks.
The Oddfather is een nummer dat aan de hoogtijdagen van Dream Theater doet denken. Het opent met donkere, haast Arabische, gitaarklanken, die al snel plaats maken voor machtig hakkende riffs waarover John zijn acrobatische gitaarpartijen loslaat.
Happy Song is een uptempo pomper, die klinkt alsof de punkrockformatie Green Day ineens Joe Satriani, of in dit geval John Petrucci, als sologitarist heeft. Een aanstekelijk soort prog-punk (?) Vervolgens klinkt Gemini agressief pompend met verrassend opduikende Spaanse Flamenco geluiden.
Bluesliefhebbers zullen zeer blij zijn met Out Of The Blue met zijn zacht schroeiende Hendrix geluid, dat vermengd wordt met romige, haast Jan Akkerman-achtige, fusionklanken.
De riffs in het rauw schurende Glassy Eyed Zombies hebben een funky drive terwijl het felle geluid van dit nummer tegen de trash metal aanleunt. The Way Things Fall is hoekig pompend a la Van Halen maar dan uiteraard doorspekt met ingenieuze breaks en majestueus klinkende gitaarpartijen.
Temple Of Circadia is de afsluiter van het album en bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste gedeelte is super log riffend met razende drums van Mike Portnoy terwijl het tweede gedeelte een sfeervol zwevende ballad is.

Dit soloalbum van John Petrucci nestelt zich zonder enige moeite aan de top van de progmetal releases. Voer voor gitaristen!!!

Tracklist:
01.Terminal Velocity
02.The Oddfather
03.Happy Song
04.Gemini
05.Out Of The Blue
06.Glassy Eyed Zombies
07.The Way Things Fall
08.Snake In My Boot
09.Temple Of Circadia

Website: John Petrucci