Recensie: John Greene – Songwriter

 

John Greene – Songwriter
Format: CD – Digital / Label: Jonco Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Een albumtitel is nog nooit zo toepasselijk geweest als bij dit album van John Greene. Een singer-songwriter uit het Britse Cornwall.

Hij was lange tijd werkzaam als stagemanager voor bands als the Grateful Dead, Santana, the Allman Brothers Band en the Steve Miller Band.

In de periode tussen de 80s en de 10s bracht hij diverse eigen beheer albums uit. En van dat repertoire is nu een overzichtsalbum verschenen waarop John, samen met zijn dochter Rosalie James (zang, keyboards) de nummers opnieuw ingespeeld en gezongen heeft.

John bespeelt op dit album de gitaar, de bas, keyboards, pedal steel, dobro en de drums.

De nummers variëren van swingende Americana tot zeer intieme ballads en zelfs cocktail jazz.

En het is die variatie die ervoor zorgt dat we hier met een aangenaam album te maken hebben.

Round And Round is bijvoorbeeld een fris swingend Americana nummer met een geluid dat aan Britse pubrockbands als Brinsley Schwarz doet terugdenken. John’s stem klinkt hierbij als een kruising tussen Bill Wyman en Ringo Starr.

Tap is vervolgens een intiem deinend nummer met een jazzy saxofoon en een Sting-achtig geluid. Dan is het tijd voor de country in I Wish. Country a la Willie Nelson met prima huilend pedal steel spel.

In No Water But The Sea gaat John op de laidback toer. Een ballad met een geluid ergens tussen Michael Franks en Chris Rea in. De intieme ballad Winter is daarna van een John Lennon achtige klasse.

Love Fades Away klinkt bluesy pompend in de beste Dave Edmunds/Nick Lowe traditie hetgeen ook geldt voor de stuwende Americana van Louisiana Bound. De intieme pop van One Last  Time en de cocktail jazz van Scene Of The Crime neigen gevaarlijk naar de easy listening.

De afsluiter van het album, Hard Road, pompt op een gospel-achtige wijze.

Dit aangename overzichtsalbum is een prima kennismaking met John Greene.

Tracklist:
01. Round And Round
02. Tap
03. I Wish
04. No Water But The Sea
05. Winter
06. Love Fades Away
07. One Last Time
08. Blue Sky Morning
09. Nevada Thru A Rearview
10. Scene Of The Crime
11. Louisiana Bound
12. Hard Road

Website: John Greene