John Bence – Kill
Format: Vinyl 12” EP / Label: Thrill Jockey
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een waarschuwing vooraf: deze EP is nu niet bepaald weggelegd voor de teerhartigen onder ons. John Bence, een zanger, componist en producer uit het Britse Bristol (ook lid van het ensemble van Ashley Paul) levert namelijk op zijn tweede EP een drietal nummers af met een zeer zwaar donker geluid. Een geluid dat fans van formaties als Coil, Psychic TV en This Mortal Coil echter zeer zal aanspreken.

De drie nummers op de EP werden in 2016 gecomponeerd waarbij John gebruik maakte van een geprepareerde cello en zelfgemaakte instrumenten. De uiteindelijke eindopnames vonden plaats in een kerk-achtig gebouw van het Etopia Centre For Art And Technology in het Spaanse Zaragossa.

De nummers gaan over een man die eerst zijn geliefde vermoord, vervolgens de hand aan zichzelf slaat en uiteindelijk voor God verschijnt voor zijn uiteindelijke oordeel.

Je begrijpt dat dit geen luchtige muziek oplevert! In het “moordnummer” Kill/Aftermath hoor je mysterieus galmende zang, een donkere bas, donkere pastorale klanken en bezeten psychotische zang waarin John zijn teksten er af en toe furieus uitspuugt. Het resultaat van dit alles is een mix van avant-garde met donkere ambient en Gothic trekjes maar ook met ruimte voor Gregoriaanse chants.

Deze chants komen ook in de overige nummers voor. Zoals in het “zelfmoordnummer” Alone/Suicide waarin je de chants hoort in een zacht zoemend ambient landschap met een gekwelde en donker geluid en naargeestig dreunende percussie.

Ook in Afterlife/Judgement zijn de Gregoriaanse chants nog steeds donker galmend aanwezig in een nummer met naargeestige, soms luguber gillende, voices en noise uitspattingen.

John Bence levert met deze EP muziek af die zeer zwaar op de maag ligt maar daarom niet minder indrukwekkend is!

Tracklist:
01. Kill/Aftermath
02. Alone/Suicide
03. Afterife/Judgement

Website: John Bence