Joe Henry – The Gospel According To Water
Format: CD – Digital / Label: EarMusic
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De op 2 december 1960 in Charlotte, North Carolina, geboren Joe Henry is behalve als singer-songwriter de laatste twee decennia vooral bekend als producer. Hij produceert o.a. albums van Solomon Burke, Aimee Mann, Susan Tedeschi, Betty LaVette, Elvis Costello en Allen Toussaint, Mary Gauthier, Rodney Crowell, Salif Keita, Ramblin’ Jack Elliott, Mose Allison, Aaron Neville, Billy Bragg en Joan Baez.
Henry is ook mede-componist van songs van Madonna, van Rosanne Cash, Madeleine Peyroux en Chely Wright. In 1986 verschijnt zijn eerste soloalbum ‘Talk Of Heaven’.

Op 19 november kwam het vijftiende album van Joe Henry uit. Dit album, ‘The Gospel According To Water’, de opvolger van het in 2017 verschenen ‘Thrum’, heeft Henry uiteraard zelf geproduceerd. Het album kwam tot stand in een periode van persoonlijke beslommeringen (bij Henry werd prostaatkanker geconstateerd). Het opnemen van de dertien songs nam slechts 2 dagen in beslag en Joe Henry wordt begeleid door een aantal bevriende uitstekende musici. Ook zoon Levon verleent zijn medewerking.

De meeste songs worden gekenmerkt door prachtig akoestisch gitaarspel van Joe Henry en de Engelse folkgitarist John Smith. Fraaie voorbeelden daarvan zijn het openingsnummer Famine Walk, de titelsong The Gospel According To Water en Green Of The Afternoon. De soms expressieve zang van Henry heeft hier en daar wat weg van die van Tom Waits en Randy Newman.
Mule, Orson Wells en In Time For Tomorrow worden opgevrolijkt door de klarinet van Levon Henry, die in Gate Of Prayer Cemetery #2 een jazzy saxsolo speelt. De bijdragen van Patrick Warren op keyboards en piano zijn vaak subtiel en lyrisch zoals in Choir Boy. Fraai is ook de harmoniezang van J.T. Nero en Allison Russell (Birds of Chicago) in The Fact Of Love.           

 Conclusie:
‘The Gospel According To Water’ is een sober, warm, intiem en ontspannend album.

Tracks:
01. Famine Walk
02. The Gospel According To Water
03. Mule
04. Orson Welles
05. Green Of The Afternoon
06. In Time For Tomorrow
07. The Fact Of Love
08. Book Of Common Prayer
09. Bloom
10. Gate Of Prayer Cemetery #2
11. Salt And Sugar
12. General Tzu Names The Planets
13. Choir Boy

Line-up:
Joe Henry – zang, akoestische en elektrische gitaar
Levon Henry – klarinet, tenorsax
J.T. Nero – zang
David Pitch – bas
Allison Russell – zang
John Smith – akoestische gitaar
Patrick Warren – keyboards, upright piano

Website: Joe Henry