Recensie: Jo’ Buddy & Down Home King III – Soul ‘N’ Roll Jubilee Feat. Nieminen

 

Jo’ Buddy & Down Home King III - Soul ‘N’ Roll Jubilee Featuring Nieminen

Jo’ Buddy & Down Home King III – Soul ‘N’ Roll Jubilee Feat. Nieminen
Format: CD / Label: Ram-Bam Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Jo’ Buddy, geboren als Jussi Raulama, mag met recht als een veteraan uit de Finse bluesscene gezien worden. Deze, inmiddels 55-jarige, zanger-gitarist zit al 30 jaar in het vak en treedt op als one-man band, met The Uplifters en als duo samen met drummer Down Home King III.

Op hun nieuwe album wordt het duo bijgestaan door Hammond organist Sami ‘Cantor’ Nieminen en deze grijpt gelijk zijn kans in het openingsnummer Preachin’ High. Een krachtige instrumentale bluesshuffle met naast het swingende orgel een belangrijke rol voor Jo’s warm priemende gitaar.

C’mon! Y’All! C’mon! is daarna een luie zwierige bluesmambo met de pompende Hammond en de ratelende gitaar van Jo. Jo beschikt over een geknepen stemgeluid, dat echter behoorlijk soulvol klinkt.

Dan volgt er nog instrumentaal nummer, het soulvol deinende Willie’s Shrimp Soup met branderig gitaarspel van Jo. Het  sompig groovende You Better Be G.O.O.D. bevat een flinke “Tramp” invloed.

De pompende orgelblues I Don’t Know heeft stiekem flink naar What’d I Say van Ray Charles geluisterd. Een opwindend nummer met rauwe vervormde zang en zwiepend slidegitaarspel.

Het intieme So Glad trekt naar de gospelsoul van the Impressions en de al even intieme soulballad At All doet aan Otis Redding’s I’ve Got Dreams To Remember denken. Rock-A-Bossa, de titel verraadt het al, is een instrumentale bluesmambo met een lounge-achtig jazzy geluid en de warm twangende gitaar van Jo. Die twang gitaar duikt ook op in de opgewekte rhythm & blues swinger Ain’t Gonna Hurry My Time.

Het trio sluit af met de luie nachtclub blues/jazz van Driftin’ At Midnight met naast de lome bluesgitaar van Jo een mij onbekende saxofonist.

Jo’ Buddy & Down Home King III bewijzen met dit album hun ruime blues ervaring en leveren een album af, dat, naast de bluesliefhebbers, ook wel eens in de smaak van de orgeljazz liefhebbers zou kunnen vallen.

Tracklist:
01. Preachin’ High
02. C’mon! Y’All! C’mon!
03. Willie’s Shrimp Soup
04. You Better Be G.O.O.D.
05. I Don’t Know
06. So Glad
07. At All
08. That’s Alright
09. Rock-A-Bossa
10. Ain’t Gonna Hurry My Time
11. Driftin’ At Midnight

Website: https://www.facebook.com/joey.buddy