Recensie: Jimmy Rushing – Do You Want Jump Children? 1937-1946

 

Jimmy Rushing – Do You Want Jump Children?  1937-1946
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Met dit album van zanger Jimmy Rushing nemen we een flinke duik in de geschiedenis van de blues. Terug naar de jaren tussen 1937 en 1946 waarin Jimmy de vaste zanger was van het Count Basie Orchestra.

Jimmy Rushing werd geboren in Oklahhoma City en begon zjjn carrière als zanger bij de orkesten van Walter Page en Bennie Moten. In het laatstgenoemde orkest zat hij samen met pianist Count Basie. Toen Bennie Moten overleed nam Count Basie het orkest over en Jimmy bleef jarenlang bij hem.

Uit die periode zijn op dit album 24 opnames te horen waaronder ook een paar met Jimmy als zanger bij het orkest van Johnny Otis en Jimmy Mundy.

De zogeheten “blues puristen” hebben altijd vraagtekens geplaatst bij het feit of Jimmy Rushing een echte blueszanger was. Zij vonden dat hij meer in de jazz thuishoorde,

Zeker na beluistering van dit prachtige album kan je alleen maar tot de conclusie komen dat Jimmy Rushing wel degelijk een blueszanger was. Zijn krachtige bluesstem paste destijds perfect bij de vaak jumpblues-achtige geluiden van de eerder genoemde jazzorkesten.

Zo is zijn powerstem te horen in de soepele opgewekte swingende bigband sound van Boogie Woogie (I May Be Wrong) met zijn pompende blazers en het sprankelende spel van Count Basie.

Blues In The Dark is een loom voortsloffende bigband blues met kreunende blazers en gekwelde blueszang van Jimmy. In de stuwende bigbandblues van The Blues I Like To Hear bekent Jimmy dat hij al vanaf zijn twaalfde een rokkenjager was.

Evil Blues is een zacht pompend enigszins Choo Choo Ch’ Boogie-achtig nummer en in de getormenteerde slowblues How Long Blues is Jimmy in vocale topvorm. Ook I Left My Baby is een slowblues maar dan van het donkere soort met wederom kermende blazers.

Take Me Back, Baby is een heerlijk sprankelende pianoblues gevolgd door de lome shuffle Harvard Blues.

Dit schitterende overzichtsalbum bewijst op overtuigende wijze dat Jimmy Rushing wel degelijk een uitstekende blueszanger was.

Tracklist:
01. Boogie Woogie (I May Be Wrong)
02. Blues In The Dark
03. The Blues I Like To Hear
04. Do You Wanna Jump, Children?
05. You Can Depend On Me
06. Evil Blues
07. Baby Don’t Tell On Me
08. How Long Blues
09. I Can’t Believe That You’re In Love With Me
10. I Left My Baby
11. It’s The Same Old South
12. Undecided Blues
13. Goin’ To Chicago Blues
14. I’m Gonna Move To The Outskirts Of Town
15. Rusty Dusty Blues
16. Lost In The Blackout Blues
17. Gee, Baby Ain’t I Good To You
18. Jimmy’s Blues
19. Take Me Back, Baby
20. Harvard Blues
21. Jimmy’s Round The Clock Blues
22. My Baby’s Business
23. Thursday Blues
24. Good Morning Blues

Website: Jasmine Records