Jessie Mae Hemphill – Run Get My Shotgun
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Big Legal Mess Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat Jessie Mae Hemphill niet op gelijke hoogte geplaatst is met bluesgrootheden als John Lee Hooker of Muddy Waters. Haar countryblues klonk namelijk net zo rauw en uit het hart als haar mannelijke collegae.

Ze werd in Mississippi geboren in 1923 en begon als 7-jarige al gitaar te spelen. Haar eerste opnames waren zogeheten “field recordings” gemaakt door bluesonderzoeker George Mitchell in 1967 en door musicoloog David Evans in 1973. Deze opnames werden echter nooit uitgebracht.

Voor haar debuut moesten we tot 1981 wachten toen haar ‘She-Wolf’ album verscheen.

Jessie Mae maakte een behoorlijke indruk met haar blues want zij ontving zowel in 1987 als in 1988 de W.C. Handy Award voor de beste vrouwelijke traditionele blues en haar akoestische bluesalbum ‘Feelin’ Good’ uit 1990 won ook nog eens een Handy Award.

In 1993 begon het fout met haar te gaan toen ze een beroerte kreeg waardoor de linkerkant van lichaam verlamd raakte. Dat weerhield haar er echter niet van om in 2004 met een dubbelalbum, ‘Dare You To Do It Again’ op te proppen te komen.

Uiteindelijk overleed Jessie Mae Hemphill in 2006 aan de gevolgen van een maagzweer.

De nummers op dit postuum album zijn field recordings, opgenomen door Ko De Korte en Tom Haarsema uit 1989 waar producer Bruce Watson overdubs aan toevoegde met Mark Stuart (bas) George Suppick (drums, percussie) en Will Sexton (gitaar, keyboards).

Vier nummers van dit album zijn nooit eerder uitgebracht zoals het titelnummer Run Get My Shotgun. Een rauwe dreigende countryblues met de stug doorriffende gitaar van Jessie Mae. Zij laat gelijk horen dat er met haar niet te spotten viel. “I’m gonna blow my baby away, keeps on messin’ up on me” en ze is pas gelukkig als ze hem “six feet under ground” ziet.
De broeierig groovende blues van Shame On You heeft een behoorlijk “Spoonful” gehalte met snijdend gitaarspel. In de funky countryblues DC9 klinkt Jessie Mae als de vrouwelijke tegenhangster van John Lee Hooker met dezelfde intensiteit en rauwheid.
In het broeierige en trage Go Back To Your Used To Be wijst ze haar partner resoluut en dus krachtig de deur. Begeleid door dof dreunende drums smeekt Jessie Mae de Heer om hulp in de ongepolijste boogie Holy Ghost.
Married Man Blues klinkt zowel donker rauw als wanhopig en wordt gevolgd door het spetterend rockende Train Train. De boodschap in de krachtig pompende blues Nothing That You Say is dat, wat je ook over haar zegt, je Jessie Mae er nooit onder zal krijgen!’
De levenslust spat van de sprankelende en stuwende akoestische countryblues Feelin’ Good af. Het intieme Eagle Bird sluit dit prima album af.

Een album dat in elke bluescollectie thuishoort!

Tracklist:
01. Run Get My Shotgun
02. Shame On You
03. DC9
04. Go Back To Your Used To Be
05. Holy Ghost
06. Married Man Blues
07. Train Train
08. Nothing That You Say
09. Feelin’ Good
10. Eagle Bird

Website: Big Legal Mess Records