Recensie: JD Simo – Mind Control

 

JD Simo - Mind Control

JD Simo – Mind Control
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Crows Feet Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Soms komt de bluesrock tot je in een stijl, die je niet gewend bent. En dat is precies wat er gebeurt op het nieuwe album van JD Simo. Hij werd geboren in Chicago en woont tegenwoordig in Nashville.

In het verleden werkte hij met artiesten als Jack White, Tommy Emmanuel en Luther Dickinson.

Samen met drummer Adam Abrashoff en bassist/producer Adam Bednarik komt JD met een zeer grimmig klinkend album op de proppen. Tien songs, die flink afwijken van de “standaard” bluesrock doordat JD er niet voor terugdeinst om invloeden van Captain Beefheart, Jimi Hendrix, free jazz en rauwe blues a la R.L. Burnside of Junior Kimbrough door zijn blues te roeren.

Het hele album heeft een funky geluid, funky van het donkere soort. Dat is meteen al te horen in Go Away Satan, dat opent met groovende drums en bas waarover JD zijn gitaar vurig laat schuren en waarin hij op een wanhopige wijze Satan van zich af probeert te houden. Een intrigerend knarsend en gierend nummer!

Ook in I’m In Love is het geluid donker funky. De liefdesverklaring van JD klinkt door het rauw priemende en bijtende gitaarspel behoorlijk grimmig. JD’s schroeiende slidegitaar staat centraal in de broeierige groover Let Go. Know It All valt het beste te omschrijven als een luie blues sluiper met rauw zwiepend gitaarwerk.

Want What I Don’t Have klinkt dermate broeierig dat je je in een stinkende bloedhete swamp waant.

That’s When You Know That You’re Down heeft een licht jazzy geluid waarbij ik gelijk aan de vrije geluiden van Ornette Coleman en James Blood Ulmer moest denken.

Fucked Up is een beklemmend groovend nummer met een extreem smerig grommende fuzzgitaar en met de nodige Captain Beefheart invloeden. In het donkere Devil Is Always Watchin’ lijkt het geluid van Jimi Hendrix vermengd te zijn met het ongeremde geluid van The Fall.

Als je Joy Division, Captain Beefheart en Jimi Hendrix in een blender zou gooien, krijg je een duister nummer als People Pleaser.

De afsluiter Recovery is het beste te omschrijven als “hink-stap-sprong” blues a la Captain Beefheart maar dan met Jimi Hendrix als gitarist.

Dit album van JD Simo is een zeer avontuurlijk, ongepolijst en intrigerend album geworden.

Tracks:
01. Go Away Satan
02. I’m In Love
03. Let Go
04. Know It All
05. Want What I Don’t Have
06. That’s When You Know That You’re Down
07. Fucked Up
08. Devil is Always Watchin’
09. People Pleaser
10. Recovery

Website: https://simo.fm/