Jason Isbell & Amanda Shires – Reunions – Live At The Brooklyn Bowl Nashville
Format: digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Op 15 mei 2020 verscheen het nieuwe album van Jason Isbell & The 400 Unit. Deze kreeg goede recensies, waaronder van ondergetekende op deze website:

Recensie: Jason Isbell and the 400 Unit – Reunions

‘Reunions’ verscheen echter in een zeer bijzondere tijd, een tijd waar we met z’n allen midden in zitten. De normale release show, inclusief tour, zat er deze keer niet in. Iedereen zit in lockdown en vooral Amerika krijgt het virus er niet onder.

We hebben echter tegenwoordig allerlei mooie technische oplossingen en daar heeft Jason Isbell dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Op vrijdag 15 mei heeft hij het album integraal gespeeld in de gloednieuwe Brooklyn Bowl in Nashville. De concertzaal met 1200 zitplaatsen kon niet in een slechtere periode zijn deuren openen. In samenwerking met Jason Isbell is er echter een mooie oplossing bedacht.

Het concert is terug te zien via YouTube en dat is zeker een aanrader. Jason Isbell spreekt, een schijnbaar, lege zaal toe. Je ziet echter al snel dat er schermen staan, waarop de streamende fans aan het meekijken zijn. Gezamenlijk met zijn vrouw Amanda Shires, maakt hij veel contact met deze toeschouwers.

Gezamenlijk spelen ze prachtige, uitgeklede versies, van de liedjes op ‘Reunions’. In dit geval natuurlijk zonder de inbreng van David Crosby en Jay Buchanan. De rest van de 400 Unit zijn ook thuis gebleven.
Hij wordt ondersteund door zijn eigen gitaar, het prettige stemgeluid van zijn vrouw en haar viool. Deze gestripte versies geven de liedjes eerlijk gezegd nog wat meer kracht. Je snapt weer waarom hij juist met zijn solo albums is doorgebroken, meer dan zijn stem en spaarzame instrumentatie is er eigenlijk niet nodig.

Inmiddels is er op Bandcamp een album versie van dit concert verschenen. De onderonsjes tussen de echtelieden en het streamende publiek zijn er uit geknipt en ook de toegift bij het concert ontbreekt. Dit is wel jammer, want de cover van Warren Zevon’s Mutineer en een mooie versie van zijn eigen Cover Me Up waren mooie extra’s tijdens het concert.
Het voert te ver om opnieuw bij de nummers stil te staan, deze staan al in mijn vorige recensie. Het is echter een zeer mooie aanvulling op het bestaande album. Het studio album geeft de nummers mooi weer met het bandgeluid, waarin de Southern rock kant ook wat meer naar boven komt.

In deze versie voert de Americana de boventoon en weet hij je met minimale middelen kippenvel te bezorgen.

Het gehele concert is hier te bewonderen:

Tracklist:
01. What’ve I Done To Help
02. Dreamsicle
03. Only Children
04. Overseas
05. Running With Our Eyes Closed
06. River
07. Be Afraid
08. St. Peter’s Autograph
09. It Gets Easier
10. Letting You Go

Website:Jason Isbell