Recensie: Jamie Thyer & The Worried Men – Excelsior!

Jamie Thyer & The Worried Men – Excelsior!
Format: CD / Label: Road Dog Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Britse gitarist Jamie Thyer uit Bath is menigmaal omschreven als een mix van George Thorogood, Gary Moore en Wilko Johnson.

Laat ik die omschrijving gelijk maar eens rechtzetten. Van het boogie geluid van George Thorood ėn het punky bluesgeluid van Wilko Johnson is totaal niets te bespeuren op het nieuwe album van Jamie Thyer & the Worried Men.

Deze Worried Men bestaan uit Sheldon Gould (zang), Ant F. Briggs (bas), Robert Brian (drums) en Julie Richards (zang, harmonica).

Hun album werd geproduceerd door Phil Andrews, van Robert Plant, Jimmy Page en Hugh Cornwall faam.

De nummers op dit album zijn in twee groepen te verdelen. Ten eerste de rockende nummers. Zoals de opener Aces And Eights, een nummer dat er gelijk stevig hoekig in pompt. In het nummer zit een AC/DC-achtige energie, vermengd met melodieuze, aan Thin Lizzy herinnerende, invloeden.
Hetzelfde gebeurt in Meadow Stone waarin fel bijtende bluesrock met het Thin Lizzy geluid wordt vermengd. De zeer soulvolle zang van Sheldon Gould steelt de show in het smerig traag pompende Manacle Alley, naast de vlammende gitaar van Jamey.
Mr. Make Believe is een stug doorpompende rocker, die de fans van Status Quo ook wel eens zou kunnen bevallen. Julie Richards zingt het loom roffelende The Cat That Walks By Themself en laat ook haar brullende harmonica horen.

De tweede groep wordt gevormd door de instrumentals. Daarvan is Split Diamond een pompend nummer, dat door het zowel stevig rockende als melodieuze gitaarspel overeind gehouden wordt.
Dangerous Vision is vervolgens een sfeervol melancholisch nummer. In het al even melancholische Nova zitten lichte folkinvloeden verwerkt.

De afsluiter, Uno Mas, deint warm voort met huilend en twangend gitaarspel.

Door de tweedeling in de nummers op dit album weet het album in zijn geheel nét niet helemaal te overtuigen. Wat overblijft is een aangenaam album met bluesrock invloeden.

Tracklist:
01. Aces And Eights
02. Blodwyn
03. Meadow Stone
04. Split Diamond
05. Manacle Alley
06. Dangerous Vision
07. The Cat That Walks By Themself
08. Nova
09. Mr. Make Believe
10. Uno Mas

Website: Jamie Thyer & The Worried Men