Recensie: Jacques Mees – Sound Of The South

 

Jacques Mees – Sound Of The South
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De Tilburgse singer-songwriter Jacques Mees (1959, Moergestel), wordt al op jonge leeftijd door de muziek gegrepen. Als hij 11 jaar is koopt hij zijn eerste gitaar. Zijn eerste en grootste inspiratiebron was en is nog steeds Bob Dylan.

Later ontdekt hij ook de muziek van artiesten als Woody Guthrie, Hank Williams en Dave van Ronk. In 1996 verschijnt zijn eerste officiële album ‘Drive Them All Crazy’.
Jacques Mees staat alom bekend als de bekendste en beste vertolker van de songs van Bob Dylan. De naam Jacques Mees wordt zelfs vermeld in het in 2011 verschenen ABC Dylan Book van de in april 2020 overleden bekende Nederlandse popjournalist Bert van de Kamp.

Vorige maand verscheen de EP ‘Sound Of The South’. In tegenstelling tot zijn vorig jaar verschenen EP ‘You Got My Heart’, een coveralbum met songs van Billy Marlow en Rory C. McNamara, bevat zijn nieuwe minialbum vijf eigen songs. De EP is geproduceerd door Rudie Verploegen, Martijn Kerkhofs en Jacques Mees.  

Het openingsnummer Bikerider is lekkere laidback Americana, met de rauwe Dylanesque stem van Mees en de ingetogen backing vocals van Jolanda Haanskorf en Nel de Jong.
In het bluesy Gasstation Junky wordt lekker gemusiceerd. De mondharp komt tevoorschijn in de prachtige Guy Clark-achtige ballad Sadder Prison.

Het titelnummer Sound Of The South maakt tempo. Zang met een groot Dylan gehalte, fraaie backing vocals en niet te vergeten, naast het mooie akoestische gitaarspel van Mees, een straffe elektrische gitaarsolo van Martijn Kerkhofs.

De schitterende ballad Vera is een perfect slotakkoord. Sterke zang, akoestische gitaar, mooi pianospel, een flonkerende elektrische gitaarsolo en ingetogen backing vocals. 

Conclusie:
Sound Of The South is een kleine 20 minuten sfeervol genieten.  

Tracks:
01. Bikerider
02. Gasstation Junky
03. Sadder Prison
04. Sound Of The South
05. Vera

Line-up:
Jacques Mees – zang, akoestische gitaar, mondharp
Martijn Kerkhofs – elektrische gitaren, studio drumkit
Jos van Es – contrabas
Rudie Verploegen – piano
Jolanda Haanskorf – backing vocals
Nel de Jong – backing vocals

Website: Jacques Mees