Recensie: Jack Poels – ll

 

Jack Poels - ll

Jack Poels – ll  
Format: CD – LP – Digital / Label: Snowstar Records
Release: 2021         
Tekst: Wim Velderman

Americana uit America (L) van het trio Jack Poels, want de hoes suggereert de tweede soloplaat van Poels, maar hier doen Jan Hendriks en Bart-Jan Baartmans volop mee. Dat deden ze trouwens ook op de cd ‘Blauwe Vear’. Was de vorige Vear geschreven vóór de lockdown, nu is er sprake van schrijven tijdens lockdown. Dat doet de plaat goed: dromerig en licht optimistisch zo omschrijf je denk ik het best het sfeertje.

Als je het album verder gaat ontleden, zul je na de eerste keer luisteren vooral veel complimenten geven met betrekking tot het gitaarspel. Hier is echt veel aandacht aan besteed. Aan de klank, aan de speeltechniek en de variatie van begeleiden. Diverse gitaren en stemmingen zijn ervoor gebruikt dan dat hoor je terug. Compliment ook voor de soundengineer en de producer.

Bij de tweede en volgende keren komt het aan op de teksten. Wie het Limburgs dialect niet machtig is, maar wel een lichte voorsprong heeft door zelf te zijn opgevoed met Nederlands ( of andere wereldtaal) en een dialect is hier in het voordeel. Stukje bij beetje worden de teksten helderder en helderder.
Poels, die ook gedichten schrijft, wordt ook een dagje ouder en beziet de wereld om zich heen. Ervaringen van vroeger over bijvoorbeeld het uitgaan als tiener, maar ook wereldse problemen en verschijnselen houden hem bezig. Lichtvoetig denkt hij na en vertolkt zijn gedachten fraai gezongen.

En Rowwen Hèze dan zul je zeggen? Die kunnen even weinig beginnen: geen theater of feesttent. Ze wonen voor een groot deel in hetzelfde America maar trekken even wat minder met elkaar op. Ieder in zijn eigen bubble. Wanneer er weer een song klaar is wordt die gedeeld, geoefend en dan opgenomen in de Limburgse studio. Zo ontstaat er langzaam maar zeker nieuwe munitie voor theater en feesttent.

Het trio Poels kan gerust ook meer materiaal aan het vinyl toevertrouwen, want de sfeer die hier wordt neergezet is voor meerdere gelegenheden geschikt, vul zelf maar in. Dit tweede album met Americana uit America mag er zijn.

Tracks:
01. Hartevrouw
02. Apollo
03. Niks In De Gate
04. Luchtpostpapeer
05. De Nacht Van ’t Greune Graas
06. Beater Wuurd ’t Noeit
07. Koningin
08. Straks
09. Ochtendzon
10. Au
11. En Toen Geej
12. Kom Megje Zing

Website: Jack Poels