Recensie: Them Dirty Dimes – In Gold We Trust

 

Them Dirty Dimes – In Gold We Trust
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: The Dirty Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Nederland heeft er weer een bijzondere band bij! Them Dirty Dimes uit Groningen! Een band, die vooral teruggrijpt op muzieksoorten als zigeunerjazz, swingblues, folk en blues.

Het gaat hier om Gijs de Groot (zang, gitaar), Johan Stolk (gitaar), Joas Zuur (trompet), Anne de Vries (contrabas) en Wessel de Vries (drums), op dit debuut aangevuld door een batterij aan gastmuzikanten.

Na een donker intro met een schurende contrabas en onheilspellende zang opent het deinende In Gold We Trust waarin Pogues-achtige energie-folk gemengd wordt met een jumpblues achtig geluid met een lekker kreunende trompet van Joas Zuur. Jake-Walk Shuffle is een luchtige rhythm & blues swinger met een stuwende blazerssectie en een twangende gitaar.

In het stampende Keep Diggtin’ duikt een zigeunerjazz swing op waarin de krassende viool van gaste Heta Salkolahti (Town Of Saints) een belangrijke rol speelt.
Vervolgens gaat de band in Bed & Bottle de late night jazz kant op met een warme jazzgitaar en een intiem knorrende saxofoon.

De soul komt aan de beurt met Morning Hour. Een nummer voorzien van een Motown achtige beat met een zeer aanstekelijke swing. The Day I Met Capone (The Fats Waller Song) gaat over het waargebeurde verhaal  pianist Fats Waller, die door gangster Al Capone drie dagen gekidnapt werd om op diens verjaardag te spelen. Uiteraard ontbreekt in dit zacht swingende nummer een piano niet, bespeeld door gast Harmen Ridderbos.

Vrolijke New Orleans dixieland is te horen in Bald & Alone en het New Orleans geluid is ook te horen, via de blazers, in de luie bluesy shuffle Blue To Black.

Na een Balkan jazz achtige Interlude opent het pompend stuwende Fat Chance waarin het geluid van Caro Emerald en Calexico gemengd lijkt te zijn.

Prijsnummer van dit album is Strange Sounds. Een lui funky schuifelend nummer met de zingende zaag van Annette Scholten (Metropole Orkest) en de zeer diep grommende sousafoon van Arno Dekker (o.a. Chef Special).

De jumpblues is vervolgens weer aanwezig in de vrolijke luchtige swinger Baby In Babylon met een bijtende bluesy gitaar. De zigeurnerjazz en de New Orleans dixieland gaan in de afsluiter, Passing By, hand in hand .

Them Dirty Dimes bewijst met hun debuutalbum een zeer gevarieerde en vooral swingende band te zijn!

Tracklist:
01. In Gold We Trust
02. Jake-Walk Shuffle
03. Keep Diggin’
04. Bed & Bottle
05. Morning Hour
06. The Day I Met Capone (The Fats Waller Song)
07. Bald & Alone
08. Blue To Black
09. Interlude
10. Fat Chance
11. Strange Sounds
12. Baby In Babylon
13. Passing By

Website: Them Dirty Dimes

Hits: 8