Jack Mack & the Heart Attack –  Live From Centennial Park – Atlanta 1996
Format: CD – Digital / Label: SSR Free Roll Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het optreden van Jack Mack & the Heart Attack tijdens de opening van de Olympiade in Atlanta. Georgia, in 1996 had een groot feest moeten worden maar eindigde in een grote tragedie. Vlak na het optreden ontplofte er namelijk een bom waardoor één persoon gedood werd en honderdelf mensen gewond raakten.

Deze aanslag was aanleiding voor Clint Eastwood om er een film over te maken, “Richard Jewell”, vernoemd naar de beveiligingsbeambte die valselijk van de aanslag beschuldigd werd. De film ging eind december in première. In de film zijn twee nummers van het optreden van Jack Mack & the Heart Attack te zien en te horen.

Op dit album het hele concert van deze feest soulband uit Los Angeles, die in 1980 debuteerde met het album “Cardiac Arrest” dat geproduceerd werd door Eagle Glenn Frey.

Op dit live album is te horen wat een ontzettend goede band dit is. Een band, die in staat is om elk publiek helemaal plat te spelen met hun swingende funky soul. Ik durf te beweren, dat deze in ons land vreselijk ondergewaardeerde band, vergelijkbaar is met Tower Of Power!

In 1996 bestond de band uit T.C. Moses (zang), Alvino Bennett (drums), Tim Scott (bas), Andrew Kastner (gitaar), John Paruola (piano, Hammond B3), Lester Lovitt (trompet) en Bill Bergman (saxofoon).

De cover van Dyke & the Blazers’ (We Got) More Soul is een uitstekend nummer om een feestje mee te beginnen. Een stuwend funky nummer, opzwepend en met stotende blazers.
De band gaat al funkend verder met het soepel groovende Breakin’ Down The Walls. Een nummer van Tower Of Power klasse met een gemene gitaarsolo.
Er staan flink wat covers op dit album, die allemaal bijdragen aan de feestvreugde. Twee covers zijn afkomstig van the Staple Singers, I’ll Take You There en het toepasselijk getitelde Respect Yourself. Beide nummers worden lui groovend uitgevoerd. Een nummer van James Brown mag natuurlijk niet op een soulfeest ontbreken. Diens Sex Machine zet het publiek in vuur en vlam.
Ook de funky soul klassieker Take Me To The River van Al Green past perfect in de feestvreugde. De Sly Medley is het hoogtepunt van het album. Soepel funkend laat de band Sing A Simple Song, Stand, Thank You Falletinme Be Mice Elf Again en I Want To Take You Higher voorbij komen.
De gepolijste soulballad I Walked Alone sluit dit zeer opwindende live album af. Daarna zou het noodlot toeslaan….

Buiten het feit dat er een nare gebeurtenis aan dit optreden gekoppeld zal blijven hebben we met dit album te maken met een uitstekend, opwindend album dat ik van harte kan aanbevelen aan fans van Tower Of Power of the Boneshakers!

Tracklist:
01. (We Got) More Soul
02. Breakin’ Down The Walls
03. Woman Thing
04. I’ll Take You There
05. Something About Ya
06. Respect Yourself
07. Sex Machine
08. Livin’ It Up
09. Take Me To The River
10. Sly Medley
11. I Walked Alone

Website: Jack Mack