Jack de Keyzer – Tribute
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Aan het inmiddels al dertiende album van Jack de Keyzer kun je goed horen, dat hij al een lange staat van dienst heeft in de bluesmuziek. De ervaring druipt namelijk van de nummers af, zonder dat het maar ergens routinematig klinkt!

De als Brit geboren, maar nu in Canada verblijvende, zanger-gitarist was als sessiegitarist te horen bij o.a. Etta James, Otis Rush, Duke Robillard en Robert Gordon en sleepte bluesprijzen als de Juno (2 x) en de Maple Blues Award (7 x) binnen.

Zijn nieuwste album is de opvolger van het album ‘Checkmate’ uit 2017 en helaas beschik ik niet over enige info omtrent de muzikanten op het album.
Dat mag de pret echter totaal niet drukken want ik heb mij van het begin tot het eind super vermaakt met dit album.

Te beginnen met Are You Ready, een schroeiend pompende bluesrocker waarin Jack’s gitaar snijdend en broeierig klinkt. Ook duiken er huilende Southern Rock elementen in zijn spel op.
Vervolgens is On The Money een loom groovend bluesrock nummer met stuwend pompende soulblazers en met een lekker opwindend refrein en Jack’s soulvolle gitaarspel. Let’s Do It is hoekig pompend en daardoor ook behoorlijk funky met lichte soulvolle Jimi Hendrix invloeden in Jack’s scheurende en huilende spel. That’s How We Make Love heeft qua melodie lichte overeenkomsten met Don Nix’s “Going Down” en is een broeierig pompende rocker.
Supernatural klinkt superlui en jazzy met dezelfde luie groove als Bachman-Turner Overdrive’s “Looking Out For No. 1”. Jack laat zijn gitaar snerpend door het nummer heen brullen.
Shake (What Your Mother Gave You) is een opwindende sompige boogie die heel wat lichaamsdelen zal laten schudden. You Turned My World To Blue is een prima luie shuffle met jazzy piano en zowel snerpend gitaarwerk als sfeervol schroeiend slidegitaarspel.
Just For The Funk is uiteraard funky en wel van het superfunky soort met een onweerstaanbaar huppelende groove. De shuffle If My Baby Left Me heeft dezelfde intensiteit als Jimi Hendrix’s “Red House”en een Johnny Winter-achtige rauwheid in de zang.
Dan doet de reggae zijn intrede in Keep The Fire. Een feit waar ik persoonlijk nooit zo blij van wordt. Automatisch verschijnen er bij mij dan referenties naar “I Shot The Sheriff” maar in dit geval dan met veel vuriger gitaarwerk.
De afsluiter Forever doet in het intro wel heel erg veel aan “Layla” van Derek & the Domionos denken.

Jack de Keyzer’s nieuwe album is als een absolute bluesrock aanrader te bestempelen.

Tracklist:
01. Are You Ready
02. On The Money
03. Let’s Do It
04. That’s How We Make Love
05. Coming Up
06. Supernatural
07. Shake (What Your Mama Gave You)
08. You Turned My World To Blue
09. Just For The Funk
10. If My Baby Left Me
11. Keep The Fire Burning
12. Forever

Website: Jack de Keyzer