Recensie: Izaak Opatz – Hot & Heavy-Handed

 

Izaak Opatz - Hot And Heavy-Handed

Izaak Opatz – Hot & Heavy-Handed
Format: CD / Label: Mama Bird Recordings Co.
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Izaak Opatz uit Montana, USA, noemt zijn muziek “dirtwave” en op zijn tweede album Hot And Heavy-Handed kan je goed horen wat hij daar mee bedoelt. Rootsmuziek, die in de meeste nummers voorzien is van een smerig fuzzlaagje.

Izaak debuteerde in 2018 met het album ‘Mariachi Static’ en heeft de opvolger, op twee eigen nummers na, geheel gevuld met covers uit de Americana scene.

Lubbock For Love is het eerste eigen nummer. Een melancholieke warme ballad met zeer fraai warm pedal steelspel van Jordan Bush.

Het tweede eigen nummer You Made A Country Singer Out Of Me is een venijnige rauwe rocker.

Van de covers springt de uitvoering van Lucinda Williams’ Sundays er uit. Een breekbare ballad verpakt in een sprookjesachtig zwevend muzikaal décor.

Tulsa Telephone Book van Tom T.Hall geeft een nieuwe dimensie aan het “lezen van een telefoonboek” in een ontspannen swingend nummer met zowel een J.J. Cale- achtige loomheid als fuzzgitaar riffs.

Ook in de cover van Trace Adkins’ I Left Soimething Turned On At Home hangt een J.J. Cale, intiem sfeertje met prachtig huilende fiddle van Peri DeLorenzo.

De cover van Through The Big D van Marc Chesnutt klinkt broeierig en rauw door een flinke laag fuzz. Charlie Louvin’s What Are Those Things (With Big Black Wings) klinkt als een rauwe versie van Nick Lowe. You Look Like I Need A Drink (prachtige titel overigens!) van Justin Moore klinkt loom en funky met messcherp Crazy Horse achtig gitaarspel.

Dierks Bentley’s Drunk On A Plane klinkt bij vlagen als een country uitvoering van Marc Bolan’s T.Rex.

Voor mij was dit album een zeer prettige kennismaking met Izaak Opatz en een aantal covers van, voor mij, onbekend artiesten.

Een aanrader voor de Americana fans!

Tracklist:
01. Goin’ Through The Big D
02. I Left Something Turned On At Home
03. Tulsa Telephone Book
04. What Are Those Things (With Big Black Wings)
05. A Better Man
06. Lubbock For Love
07. Sundays
08. You Look Like I Need A Drink
09. Can’t Break It To My Heart
10. Drunk On A Plane
11. You Made A Country Singer Out Of Me

Website: Izaak Opatz