Recensie: Vaev – Vaev

 

Vaev - Vaev

Vaev – Vaev
Format: CD / Label: GO’ Danish Folk Music Records – Xango Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Dat traditionele folkmuziek  en electronica prima samen kunnen gaan bewijst dit debuutalbum van het Deense duo Vaev. David Mondrup (laptop, harmonium, keyboards, melodica en zang) en Poul Lendal (viool, spoons, rommelpot, fluit, mondharp en zang) hebben het album voor het grootste deel gevuld met traditonele Deense folkdance melodieën. Door de inbreng van de nodige electronische beats en geluiden krijgen deze dance tunes een geheel ander gezicht.

Zo opent Klaphopsa als een vrolijke traditionele folkdans melodie met een swingende viool, mandoline en mondharp. Het nummer wordt voorzien van een funky elektronisch geluid waardoor het nummer ineens als een onweerstaanbare mix van folk en techno klinkt.

Nøkkens Vals klinkt donker en mysterieus in een dreigend elektronisch decor, dat door het gebruik van de schurende “selje fluit” zelfs een Arabisch tintje krijgt. Deze Arabische sfeer keert trouwens vaker terug op het album. Zoals in Jomfu Luk Din  Dør Op. Een nummer met intieme zang en een knorrende en krakende rommelpot.

Radioskottis is een vrolijk folkfiddle nummer in een ruisend elektronisch muzikaal landschap dat langzaam aan funky begint te klinken op een manier die aan Bill Laswell of Material doet denken.

Ook Jorn/Hellige Konger Tre klinkt funky met diepe schurende elektronische grooves waarover de viool en het harmonium een folkmelodie spelen. Het tweede deel van dit nummer is een krakend soort ambient met gesproken woord. De stuwende elektronische beats en de folkdancde zitten elkaar in het aanstekelijke  Svøpsker totaal niet in de weg.

Gastzangeres Mia Guldhammer is te horen in het opgewekte Lejerdrengen/Engelsholm. Opgewekt maar toch met een donker randje. Het harmonium zorgt al pompend voor de folkinvloeden in Pá Snei dat vol zit met krakende, knisperende en pulserende electronics.

Het klaaglijke  Kærlighedstræet bevat naast folkinvloeden ook ambient-achtige Arabisch aandoende klanken.

Ik ben behoorlijk blij verrast door dit album van Vaev. Zij hebben ervoor gezorgd dat de traditionele Deense folk in een schitterend modern jasje is gestoken.

Tracklist:
01. Klaphopsa
02. Nøkkens Vals
03. Jomfru Luk Din Dør Op
04. Radioskottis
05. Jorn/Hellige Konger Tre
06. Springdans
07. Svøpsker
08. Lejerdrengen (trad)/Engelsholm
09. Pá Snei
10. Langt Ud I Skoven (trad)/Släbgpolska Fra Vridstad
11. Kærlighedstræet
12. Tidman

Website: GO’ Danish Folk Music Records