Itchy – Ja Als Ob
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Findaway – Soulfood Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na zeven albums besloot de Duitse punkrockband Itchy het eens over een compleet andere boeg te gooien. Eerst werd de bandnaam onderhanden genomen want de band heette oorspronkelijk Itchy Poopzkid. Die naam werd dus ingekort tot Itchy.

Daarna werd besloten dat het nu tijd was voor een compleet Duitstalig album en dat is ‘Ja Als Ob’ dus geworden.

De band bestaat uit Sebastian Hofner (zang, gitaar, bas), Daniel Friedle (zang, gitaar, bas) en Max Zimmer (drums).

Itchy is een behoorlijk populaire band in Duitsland. Alle voorgaande albums stoven namelijk de Duitse albumcharts in. En dat zie ik met dit album ook wel weer gebeuren. De punkrock van Itchy is namelijk van het kaliber van een Green Day of Bad Religion. Aanstekelijk, fel en hard!

Zo ragt de opener Faust er op een Bad Religion-achtige manier op los met schelle priemende gitaarriffs. In Ja Als Ob krijgt hun punkrock zelfs een industrial (Marilyn Manson)-achtig geluid door de schurende snotterige gitaarriffs.
Er wordt niet alleen maar geragd op dit album. Dat bewijst het ingetogen groovende Godzilla. Toch kan de band zich halverwege niet meer inhouden en pompen ze er weer massief op los.
Sebastian Madsen, van de band Alice’s Gun, is te gast in de enorm krachtig pompende punkrock van Ich Wollte Noch. Een nummer met een enorm energiek refrein.
Met Beyoncé & Jay-Z gaat Itchy op de gonzende funktoer. Hard en log groovend. Uit dit nummer blijkt dat Itchy nu niet bepaald gek is op het R’n’B echtpaar. Itchy blijft funky grooven in Herzlich Willkommen. Een zeer hoekig groovend nummer in een stijl die dicht tegen de vergeten band Alien Ant Farm aan hangt. In sommige nummers wordt de punkrock even terzijde gelegd. Zoals in Unser Lied. Een luchtig poppy nummer waarin je zelfs wat Dire Straits-achtige gitraarlicks tegenkomt.
Ook Gegen Den Wind is poppy maar dan minder luchtig. Logisch want “tegen de wind in pissen” is tenslotte een serieuze zaak! De punkrock draad wordt snel weer opgepakt in het furieus riffende Meine Fresse en het heftig hakkende Nicht Weg. Ik was verrast toen ik merkte dat het ingetogen Pflastersteine eng veel weg heeft van “onze” Di-Rect.
Na het funky Auf Dem Gewissen sluit Itchy het album af met de raggende punkrock van Wo Seid Ihr Denn Alle.

Itchy toont met dit album aan dat er ook prima punkrock uit Duitsland komt. En het feit dat alles op dit album Duitstalig was viel mij al snel totaal niet meer op!

Tracklist:
01. Faust
02. Ja Als Ob
03. Godzilla
04. Ich Wollte Noch
05. Beyoncé & Jay-Z
06. Herzlich Willkommen
07. Meine Fresse
08. Unser Lied
09. Gegen Den Wind
10. Nicht Weg
11. Pflastersteine
12. Auf Dem Gewissen
13. Wo Seid Ihr Denn Alle

Website: Itchy