Hum – Inlet
Format: CD – Digital / Label: Earth Analog Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het nieuws dat de Amerikaanse band Hum, na 22 jaar, weer een nieuw album uitbracht, leidde in de USA tot een groot enthousiasme onder de rockfans. In ons land zal dit nieuws wat minder reacties veroorzaken want Hum is bij ons nooit een grote naam geweest.

Hum staat te boek als een zogenaamde alternative rockband, die ook wel aangeduid werd als “shoegazers rock”. Met dat laatste wordt bedoeld dat hun muziek behoorlijk traag en bedwelmend klonk.

En met het nieuwe album laten Matt Talbot (zang, gitaar), Bryan St. Pere (drums), Jeff Dimpsey (bas) en Tim Lash (sologitaar) horen dat er wat het bedwelnmende effect van hun muziek nog weinig veranderd is. Wel klinkt de band uit Illinois een stuk steviger dan voorheen met riffs, die af en toe tegen de Stoner Rock aanhangen.

Zo start het album met Waves. Een nummer met logge fuzzende riffs, die maar broeierig traag door blijven schuren. De zang van Matt Talbot is hierbij dromerig en zorgt voor een behoorlijk psychedelisch randje. In The Den gaat daarna zeker de Stoner Rock richting uit met stroperig traag voortpompende riffs en wederom psychedelische, dromerige zang.
Desert Rambler opent met haast ambient aandoende synthesizerklanken, die al snel verpletterd worden door traag voortploegende fuzzriffs. Tijdens de psychedelische break in het nummer klinkt de band ineens breekbaar als op het eerste album van the Comsat Angels. In Step Into wordt het tempo flink opgeschroefd tot een stuwende gonzende rocker vol hoekige riffs en met een donker shoegaze geluid. Sologitarist Tim Lash voegt psychedelische elementen toe aan de schroeiende donkere riffs van The Summoning.
Folding is vervolgens een schroeiende fuzzrocker met een fraai pulserend psychedelisch eind vol met schurende gitaarklanken.

De band Hum is dus terug en wellicht gaat dit prima donkere album ervoor zorgen dat ze ook in ons land bekend gaan worden.

Tracklist:
01. Waves
02.In The Den
03. Desert Rambler
04. Step Into You
05. The Summoning
06. Cloud City
07. Folding
08. Shapeshifter

Website: Hum