House And Land – Across The Field
Format: CD – Limited 12″ Vinyl LP – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Traditionele folk met vaak donkere teksten en onderwerpen werd in de eenentwintigste eeuw ineens weer behoorlijk populair onder de noemer “psychedelische folk”. In feite grijpt deze muziek terug naar het geluid van 60’s en 70’s artiesten als Pentangle, Shirley Collins, Kate & Anna McGarrigle en the Roches terwijl ook de Duitse Krautrock aanwezig is (vooral een formatie als Popol Vuh).

Dat is ook het geval op het tweede album van het duo House And Land uit Asheville, North Carolina. Het duo bestaat uit Sarah Louise Henderson (zang, gitaar, bouzouki, shruti box) en Sally Anne Morgan (zang, fiddle, banjo, shruti box). De shruti box is een Indiaas instrument, dat te vergelijken is met een harmonium. Sarah Louise bracht solo al albums uit met hierop experimentele elektronische muziek terwijl Sally Ann de banjo bespeelde in diverse bands.

Op hun tweede album heeft het duo een aantal traditionele folksongs opnieuw gearrangeerd en voorzien van een andere instrumentatie en soms ook aangepaste teksten. Het geluid op het album is minimalistisch en daardoor ook tegelijkertijd zeer bedwelmend.

Zo wordt er geopend met Two Sisters, een Northumbrian murderballad, oorspronkelijk bekend als “The Twa Sisters”. Het nummer gaat over een meisje dat door haar zuster verdronken wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit nummer een bitter beklemmend geluid heeft met een bedrieglijk sprankelend folkgeluid. Aan de hand van de tokkelende banjo en gitaar en de zang word je langzaam dit nummer ingezogen. In Rainbow Mid Life’s Willows zorgen de shruti box en fiddle voor een betoverende donkere sfeer met klaaglijke zang die door dit nummer heen huilt.
De banjo en gitaar produceren al tokkelend een drone-achtig geluid in Cursed Soldier met glasheldere zang en snijdend, vervormd, gitaarwerk. Blacksmith is een traditioneel Brits folknummer waarin de shrutibox voor een minimalistisch bitter geluid zorgt. Een prima voedingsbodem voor de prachtige gekwelde samenzang.
Het traag bonkende en instrumentale Carolina Lady heeft een rauw countryblues geluid, mede door de traag riffende elektrische gitaar, die bijgestaan wordt door de schurende fiddle. Door de tokkelende gitaar en banjo klinkt Precious Jewels behoorlijk sprankelend in de beste Shirley Collins traditie.
Geheel in stijl wordt het album afgesloten met het bedwelmend mooie Ca The Yowes, een Schotse folktraditional met sfeervolle blokfluit en shruti box.

Op dit album van House And Land moet je door de donkere, bittere wolken heen breken om bij de hemelse, bitterzoete folk uit te komen! Een pracht album!

Tracklist:
01. Two Sisters
02. Rainbow Mid Life’s Willows
03. Cursed Soldier
04. Blacksmith
05. Carolina Lady
06. Precious Jewels
07. Ca The Yowes

Website: House And Land