Hostile Tribes – Ecstasy & Sweet Communion
Format: Cassette – Digital / Label: Mimic This Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hostile Tribes is een project van de muzikale duizendpoot Paul Baird uit Manchester. Dat deze muzikant, producer, songwriter en zanger beïnvloed is door het synthesizer wave geluid uit de 80’s is echt een flink understatement.

In elk nummer van deze cassette release duiken referenties naar het geluid van de 80’s op.

Dat houdt dus automatisch in dat er flink wat synthesizers en elektronische ritmes aanwezig zijn. Maar gelukkig heeft Paul een goede hand van schrijven want zijn songs op dit album zijn allemaal van een prima kwaliteit.

Zo opent de cassette met Passive Acceptance, dat behoorlijk door Orchestral Manoeuvres In The Dark beïnvloed is dus met luchtig bliepend poppy synthesizers en druk groovende elektronische ritmes, dromerige psychedelische zang en ook nog eens zacht snijdende Jesus & the Mary Chain-achtige noise gitaarklanken.
Het 80’s synwave geluid is ook volop aanwezig in Une Brave Femme waarin het geluid van OMITD wederom een grote rol speelt naast het New Romantics geluid van een formatie als Visage. Knisperende electronics, zwevende vervormde zang en een warme deken van synthesizerklanken.
Locals gaat ietsjes meer richting het funky electrogeluid van the Human League met blubberend groovende synthesizers en wat drum ‘n’ bass invloeden. Perfect Girl is een mooi voorbeeld van een elektronisch popnummer met een grandeur die aan Procol Harum doet denken (dat orgeltje!) vermengd met een mystiek China Crisis geluid. Mocht er binnenkort weer een nieuwe James Bond film uitkomen dan heb ik de perfekte themasong hier al klaarliggen. With The Snow is namelijk een bombastisch John Barry-achtig nummer met galmende, haast Pet Shop Boys-achtige zang.
Hé!!! Raggende gitaren!!! En wel in het Prodigy of Fat Boy Slim-achtige groovende rock-dance nummer Blood Runs Cold. Het dromerige Everything’s Crowded trekt je vervolgens meer de kant van het Yellow Magic Orchestra of David Sylvian op.
De cassette wordt afgesloten door een tweetal behoorlijk donkere nummers. Marilyn’s Pill Bottles met een lui, stoned geluid en Bright Flashes In The Dark Sky waarin benevelde Stone Roses grooves gekoppeld zijn aan een donker The The geluid.

Liefhebbers van het 80’s synwave geluid kunnen met deze cassette van Hostile Tribes hun hart volop ophalen!

Tracklist:
01. Passive Acceptance
02. Une Brave Femme
03. Locals
04. Perfect Girl
05. With The Snow
06. Blood Runs Cold
07. Everything’s Crowded
08. Marilyn’s Pill Bootles
09. Bright Flashes In The Dark Sky

Website: Hostile Tribes