Recensie: Harlem – Lustra

 

Harlem - Lustra

Harlem – Lustra
Format: vinyl LP / Label: Hussar Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Hun debuutalbum op vinyl

Ook in landen als Polen wordt de blues en bluesrock gespeeld. Het “probleem” is alleen dat wij daar in Nederland niet veel van mee krijgen.

Dus is het lekker dat ik nu eens een Poolse bluesrockband aan jullie kan voorstellen. De band Harlem uit Olsztyn. Een band, die al sinds 1995 bestaat en in eigen land een grote naam is/was. Hun laatste album ‘Przbudzenie’ verscheen in 2013 dus ik ben er niet helemaal zeker van of de band nog bestaat.

Hun debuutalbum Lustra verscheen in 1995 en is nu opnieuw uitgebracht in een limited vinyl versie.

Op het debuut bestond de band uit Krzysztof Jaworski (gitaar), Stanislaw Czeczol (bas), Wieslaw Salata (bas), Jaroslaw Zdankiewicz (drums), Ryszard Szmit (keyboards) en Ryszard Wolbach (zang, gitaar).

Het album toont aan dat de Southern Rock één van de grootste inspiratiebronnen van de band was. Met name het geluid van Lynyrd Skynyrd is soms te horen. Het is dan ook niet voor niets dat Nie Bylem Nigdy W Californii een Poolstalige cover van Sweet Home Alabama is.

Alle nummers zijn trouwens Poolstalig, dus wat betreft de inhoud van de teksten tast ik volkomen in het duister.

Het album opent met de funky grooves van Hedone, dat klinkt als een bluesy variant op het geluid van the Spin Doctors, vermengd met Skynyrd invloeden. Ryszard Wolbach blijkt een prima rauwe soulvolle zanger te zuijn. Stad Do Nieba is lui pompend a la Joe Walsh’s Rocky Mountain Way met splijtend hard gitaarwerk.

In Polski Harlem zijn de Southern Rock invloeden op een funky pompende wijze te horen. Het aantal ballads is groot. Plata Trzydziesci is een lome ballad, die Gary Moore-achtig klinkt met sfeervol galmend gitaarwerk. Het geluid van Gary Moore is ook te horen in de sfeervolle ballad Blues O Zdradzie.
Het zwevende Bingo is de stijlbreker van het album. Een nummer dat meer van het geluid van Sting heeft.

Voor velen zal deze heruitgave van het debuut van de Poolse band Harlem een eerste kennismaking zijn. Ik ga maar eens op zoek naar hun andere albums!

Tracklist:
01. Hedone
02. Plata Trzydziesci
03. Stad Do Nieba
04. Przenikanie
05. Polski Harlem
06. W Lustrach
07. Nie Bylem Nigdy W Californii
08. Blues O Zdradzuie
09. Mam Zycie
10. Falowanie
11. Bingo

Website: https://hussarrecords.com/