Who Are You: Rockpile

 

Rockpile

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

“supergroep”

Het eerste, en enige album van de band Rockpile verscheen in 1980 maar de bandleden kennen elkaar al heel veel langer.

De band bestond uit Dave Edmunds (zang, gitaar), Nick Lowe (zang, bas), Billy Bremner (zang, gitaar) en Terry Williams (drums).

Voor het begin van deze “supergroep” moeten we terug naar het jaar 1971. In dat jaar bracht Dave Edmunds zijn I Hear You Knocking single uit onder de naam Dave Edmunds’ Rockpile.

Het eerste soloalbum van Dave Edmunds was daarna ook nog eens ‘Rockpile’ getiteld en verscheen ook in 1971.

Na het verschijnen van dat album ging Dave als Dave Edmunds & Rockpile op toernee. De andere bandleden waren toen John Williams (bas en speelde al met Dave Edmunds in de band Love Sculpture), Terry Williams en Andy Fairweather-Low (ex-Amen Corner, later in de band van Eric Clapton).

Nick Lowe en Dave Edmunds leerden elkaar kennen in de tijd dat Lowe nog lid was van de pubrock band Brinsley Schwarz. Dave Edmunds produceerde in 1974 een album van die band. Daarna speelde Nick Lowe mee op het Dave Edmunds album ‘Subtle As A Flying Mallet’.

In 1976 gingen Edmunds, Lowe, Williams en Billy Bremner voor het eerst onder de naam Rockpile op toer, als voorprogramma van Bad Company. De bandleden waren daarna te horen op albums van Mickey Jupp, Nick Lowe en Dave Edmunds.

Rockpile - Seconds Of Pleasure

In 1980 kwam dan eindelijk het eerste echte Rockpile album uit, ‘Seconds Of Pleasure’. Zowel het album als de single Teacher, Teacher werd een bescheiden succes.

Na nog een tournee werd de band in 1981 al weer ontbonden.

Edmunds en Lowe gingen zich weer op hun solocarrières wijden, Billy Bremner trad toe tot the Pretenders en Terry Williams zou later bij Dire Straits opduiken.