Hällas – Conundrum
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Napalm Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met dit nieuwe album van de Zweedse band Hällas haal je het geluid van de progrock uit de jaren ’70 weer helemaal terug. En dan met name het geluid van bands als Yes en Gentle Giant.

Het ‘Conundrum’ album is het laatste album van een mysterieuze trilogie en de opvolger van het album ‘Excerpts From A Future Past’ van twee jaar geleden.

De band bestaat uit Tommy Alexanderson (zang, bas), Marcus Peterson (gitaar), Kasper Erisken (drums, percussie), Nicklas Malmquist (orgel, synthesizer) en Alexander Moraitis (gitaar).

Op sommige nummers laat de band het Yes/Gentle Giant even voor wat het is. Zoals in Carry On, dat wat meer richting het geluid van de band Kansas trekt met de nadruk op het rockgeluid. Langzaamaan groeit het nummer uit tot een krachtige majestueuze progrock hymne.
Na een sfeervol symfonisch toetsenintro is Fading Hero een “Eye Of The Tiger”-achtige pomper vermengd met ingenieuze progrock (Yes) invloeden.
Maar het is toch het 70’s proggeluid, dat zwaar de overhand heeft. Het krachtig riffende Beyond Night And Day zit vol met staccato Yes riffs en de zang doet aan het werk van Gentle Giant denken. Alle 70’s prog elementen zijn aanwezig zoals een zware Chris Squire bas, huilende synthesizer en de Jon Anderson-achtige zang van Tommy Alexanderson, die een krachtig stemgeluid heeft maar helaas vaak onverstaanbaar is.
Strider opent met bluesy gitaarwerk en ontwikkelt zich langzaam tot een pompend prognummer met haast Greoriaanse koorzang.
Over koorzang gesproken, gewijde koorzang leidt het statige Labyrinth Of Distant Echoes in. Een nummer waarin felle rockende gedeeltes afgewiseld worden met ingetogen momenten.

Ik kan dit album van Hällas van harte aanbevelen aan fans van het betere, ouderwetse, progrock geluid.

Tracklist:
01. Ascension
02. Beyond Night And Day
03. Strider
04. Tear Of A Traitor
05. Carry On
06. Labyrinth Of Distant Echoes
07. Blinded By The Emerald Mist
08. Fading Hero

Website: Hällas