+

Grayson Capps – South Front Street – A Retrospective 1997-2019
Format: CD – Digital – Vinyl (dubbel LP; 17 juli) / Label: The Royal Potato Family

Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Als je een ‘gewone’ bard/singer-songwriter bent, is het prettig als je uitstraling zodanig is dat je er daarmee voor zorgt dat de ‘gunfactor’ in je voordeel gaat werken. Grayson Capps krijgt dat al jarenlang voor elkaar, ook in Nederland. Hij heeft hier vaak opgetreden, de laatste keer in nov. 2017 in de Q-Bus (Leiden). Het zal nog wel even duren voor hij weer kan optreden en Nederland weer aan kan doen.

Tot die tijd is er zijn nieuwe album South Front Street’, een overzicht van zijn werk uit de periode 1997-2019. Het is niet echt een ‘Best Of…’ geworden, maar meer een overzicht met terugwerkende kracht. Een retrospectief, dus. Vandaar dat de volledige is: ‘’South Front Street, A Retrospective 1997 – 2019.

Het overzicht is samengesteld door Trina Shoemaker, de vrouw van Capps. Zij is ook al jarenlang zijn muzikale en technische steun en toeverlaat, een erkende ‘Grammy® Award-winning producer/engineer’.

Shoemaker legt uit hoe haar keuze tot stand kwam. “I began this as a personal compilation that I sequenced for myself. It is a collection of songs that paint a picture of our life together and reveals a world from the uniquely enchanted, poetic and tormented perspective of Grayson Capps. These songs capture a life in motion, in pain and joy, in gain and loss, in humility and in grace. Among this collection are recordings I believe to be my finest work. ‘South Front Street: A Retrospective’ is the story of Grayson Capps and within it, lies my own.”

Shoemaker heeft ook de remix van de meeste tracks voor haar rekening genomen. Mede daardoor is het geluid van het album knisperfris. Dat geldt ook voor de live opnames op het album. Ze zijn zo zorgvuldig gemixt, dat je pas hoort dat het om live opnames gaat als ze afgelopen zijn en er een bescheiden applausje te horen is.

De muzikale kleur is overheersend akoestische en ingetogen singer-songwriter en folk, met hier en daar een tweede stem, waarschijnlijk die van Shoemaker. Op Washboard Lisa en op het Jack Johnson-achtige Junior & The Old African Queen worden subtiel strijkers en spoken word ingezet. Meer bluesy zijn de Train Song en Hold Me Darlin’.

Al met al is South Front Street, A Retrospective 1997 – 2019’ een mooie terugblik geworden op de muziek van een sympathieke muzikant. Dat zo nu en dan de geest van J.J. Cale op het album rondwaart, is een gelukkige bijkomstigheid.

Tracks:
01. Get Back Up
02. May We Love
03. Train Song
04. New Again
05. Junior & The Old African Queen
06. Hold Me Darlin’
07. Arrowhead
08. A Love Song For Bobby Long
09. Psychic Channel Blues
10. Washboard Lisa
11. I Can’t Hear You
12. Rock ’N’ Roll
13. Daddy’s Eyes
14. If You Knew My Mind
15 I See You
16. Harley Davidson

Website:
Grayson Capps
Trina Shoemaker