Asgard – Ragnarøkkr
Format: CD – Digital / Label: Pride & Joy Music
Release 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Bandnamen en associaties of bandnamen en vooroordelen. De bandnaam en albumtitel doen denken aan Scandinavische rockers. Een groep mannen met lange baarden die over stevige gitaren zingen over oude legendes. Nu klopt de thematische inhoud wel maar is de nationaliteit anders. De groep komt blijkbaar uit Italië! Dit nieuwe album is hun zesde release.

Voor alle die mogelijk niet up to date zijn met hun mythologie. Asgard is in de Noordse mythologie de plek waar de goden wonen. Ragnarok is het verhaal van de ondergang van de goden, de eindstrijd waarin alle goden reuzen en monsters sterven en de aarde opnieuw begint. De dubbele letter in de album titel moeten we maar opvatten als teken dat dit de muzikale omlijsting is bij die eindstrijd.

Voor operaliefhebbers is het verhaal ook bekend als ‘Gotterdammerung’. Op vergelijkebare wijze als Wagner maakt Asgard muziek die haast uit elkaar scheurt van de ernst en zware thematiek. Een luchtig moment of lieflijk lied zul je hier niet aantreffen. Het hele album staat vol van muzikale ambitie en thematische ernst. Niet voor de echte bluesliefhebber die deze website bezoekt, maar wel voor de echte rockliefhebbers die deze site bezoeken.

Qua stijl is Asgard een hybride van Dream Theater, Marillion en Genesis. Vele muzikale bochten, wendingen aangevuld met een hoop volume en snelheid. Echte vernieuwing hoor je hier niet, alles is zoals de genoemde beroemde voorbeelden het ook al hebben gedaan.

Eindconclusie: ‘Ragnarøkkr’ is even meeslepend als hilarisch. Muziek die goed is ingespeeld maar zichzelf wel heel erg serieus neemt.  

 

Tracklist:
01. Trance preparation
02. Rituals
03. The night of the wild boar
04. Visions
05. Kali yuga
06. Shaman
07. Battle
08. Der Tod
09. Danse macabre
10. Anrufung
11. Ragnarokkr

Band Line Up:
Albert Ambrosi: Keyboards, Fluit, Backing Vocals
Franco Violo: Zang
Andrea Gottoli: Gitaar
Kikko Rebeschini Sambugaro: Drums, Percussions
Paolo Scandolo: Bass

Website: https://www.facebook.com/AsgardFolkProgMetal