Göksenin – Women’s Blues
Format: CD / Label: Göksenin Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt niet elke dag dat er Turkse blues voorbij komt. En dan is het des te fijner dat we hier met een prima Turkse band te maken hebben.Ik heb het dan over de band Göksenin, een band geformeerd rond zangeres en gitariste Göksenin Tuncali, die verder bestaat uit Gürkan Özbek(gitaar), Ozan Yesildal (bas) en Soner Doganca (drums).

Göksenin komt uit Istanbul, bracht twee rockalbums uit en was kort bezig met kindertheater voordat zij door de blues gegrepen werd. En dan met name de vrouwelijke blues.

Haar liefde voor dit genre leidde tot een theatershow waarin de blueszangeressen van de 20’s tot nu aan bod kwamen.

En dit nieuwe album is daar een voortvloeisel van.

Göksenin is gezegend met een lekkere rauwe, rokerige stem en weet zich begeleid door een prima band waarin vooral het priemende gitaarspel van Gürkan Ózbek opvalt.

Geopend wordt met Hala Vazgeçmedim, in de Turkse taal. Een losjes swingende shuffle met prima snerpend gitaarwerk en Göksenin’s rauwe stem. Daarna volgt een funky groovende cover van Etta James’ The Blues Is My Business waarin Göksenin zich overduidelijk als een swingende vis in blueswater voelt.

De cover van Memphis Minnie’s Me And My Chauffeur Blues klinkt licht jazzy a la Good Morning Little Schoolgirl. Vervolgens is Koko Taylor’s Don’t Put Your Hands On Me gestoken in een vet groovend funky jasje met wederom een glansrol voor het felle spel van gitarist  Gürkan Özbek.
In Çayda Çira Blues (Kindles On The Creek) wordt de blues vermengd met een Turkse swing en dat past perfekt.

Prove It On Me Blues is een intieme cover van een Ma Rainey nummer, compleet met kazoosolo. The Dream is een eigen nummer dat traag en donker klinkt.
Afgesloten wordt met de zeer intieme akoestische blues Take Me Out.

Göksenin verrast met een heerlijk Turks bluesalbum!

Tracklist:
01. Hala Vazgeçmedim
02. The Blues Is My Business
03. Me And My Chauffeur Blues
04. Don’t Put Your Hands On Me
05. Çayda Çira Blues (Kindles On The Creek)
06. Prove It On Me Blues
07. Once In A While
08. The Dream
09. Take Me Out

Website: Facebook