Glass Hammer – Dreaming City
Format: CD – Digital / Label: Orion
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Met uitzondering van de progrockgemeenschap is het Amerikaanse Glass Hammernog altijd geen ‘household-name’ in de rockwereld, terwijl de band al dertig jaar bestaat en met ‘Dreaming City’ het 18e album op de wereld loslaat.

De groep wordt gerund door oprichters en masterminds Steve Babb en Fred Schendel die voor elk album de in hun ogen beste vocalisten en muzikanten uitnodigen om tot het beste resultaat te komen.

Voor ‘Dreaming City’ bleven zangeres Susie Bagdanowicz en drummer Aaron Raulston aan boord, als nieuwelingen werden zanger/gitarist Reese Boyd en zanger John Beagley gehaald.

Het album klokt iets meer dan een uur, te beginnen met het ongenadig stevige titelstuk. Ook verderop het album laat het gezelschap zien dat die hardrockvorm van progrock hun bevalt zoals Terminus en Pagarna overduidelijk aantonen. Andere toptracks zijn de prachtig door Bogdanowicz vertolkte symfoballad October Ballad, Cold Star, The Key (met schitterend fluitspel van Barry Seroff waardoor het nummer zowel een Ayreon- als Jethro Tullsausje krijgt overgoten)  en het afsluitende The Watchman On The Walls, dat qua opbouw, zanglijnen en de inzet van synths herinneringen oproept aan Rush.
Daartegenover staan The Lurker Beneath, The Tower  en At The Threshold Of Dreams die eerder als geluidsexperimenten betiteld kunnen worden dan als volwaardige songs.
Ondanks deze missertjes is Dreaming City het zoveelste sterke staaltje progrock van Glass Hammer.

Tracklist:
01. The Dreaming City
02. Cold Star
03. Terminus
04. The Lurker Beneath
05. Pagarna
06. At The Threshold Of Dreams
07. This Lonely World
08. October Ballad
09. The Tower
10. A Desperate Man
11. The Key
12. The Watchman On The Walls

Website: Glass Hammer