Giulia Millanta – Tomorrow Is A Bird
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ugly Cat Music
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter-gitariste Giulia Millanta is geboren in Florence, Italië. Van haar vader leert ze op haar 8e de eerste gitaarakkoorden. Giulia heeft altijd de neiging gehad om te reizen en de wereld te verkennen. Ze verhuist naar de bergen in Toscane en werkt daar als reisgids en paardentrainster. In 2005 en 2006 woont ze in Barcelona en speelt met straatmuzikanten.

Terug in Florence behaalt ze haar diploma algemene geneeskunde, maar ze heeft dit nooit in de praktijk gebracht. Als ze eind twintig is begint ze op te treden in bars en clubs en haar eigen liedjes te schrijven. In 2008 verschijnt haar debuutalbum ‘Giulia and the Dizzyness’. Na een Europese toer van 2012 verhuist ze naar Austin, Texas om haar dromen over een internationale carrière waar te maken. Ze toert tussen 2016 en 2018 regelmatig door de VS en Europa. Millanta, die zowel in het Engels, Italiaans, Frans en Spaans zingt, wordt vaak vergeleken met Norah Jones en Madeleine Peyroux.

In 2020 gaat ze de studio in om een nieuw album op te nemen. Dit (7e) album, ‘Tomorrow Is a Bird’, komt hier eind januari uit. Millanta produceerde het album samen met multi-instrumentalist Gabriel Rhodes en ze wordt muzikaal bijgestaan door een aantal invloedrijke muzikanten uit de muziekscene van Austin. Millanta schreef acht nummers zelf en twee samen met anderen. Tegelijk met dit album verscheen ook haar eerste boek ‘Between the Strings’, een boek met mijmeringen, aantekeningen en gedachten over het leven in het algemeen en dat van een artiest op tournee in het bijzonder.

Het samen met Gabriel Rhodes geschreven Castle in the Clouds is het aanstekelijke openingsnummer waarin meteen de heldere zang van Millante de boventoon voert.
Het fraaie gitaarwerk valt daarna op in het titelnummer Tomorrow is a Bird. De single In a Dream is een uptempo, bluesy en weer aanstekelijk nummer. Millanta schreef dit nummer samen met Rhodes en Miles Zuniga, zanger-gitarist van de uit Austin, Texas afkomstige rockband Fastball, bekend van The Way, hun enige hit uit 1998. Helder en uitbundig is de zang van Millanta daarna weer in de aangrijpende ballad Sugar Home.
De begeleiding is lekker rockend in Animal, waarin de zang varieert van enigszins hees tot uitbundig en bij mij soms herinneringen oproept aan Kate Bush. Kiss You Goodbye is een ballad waarin heerlijk wordt geïnstrumenteerd. Breathe begint zeer ingetogen. Vooral de cello is schitterend. Fraai is het drumwerk van Rick Richards, samen met de melodieuze gitaarlicks en de backing vocals in Quiet Fight.

Het hoogtepunt van het album is voor mij Violet, een prachtig melodieus folky nummer waarin alles goed is. Met de ingetogen ballad Unconventional wordt in stijl afgesloten.

Conclusie:
‘Tomorrow Is A Cloud’ is een heel mooi album van een fantastische zangeres.

Tracks:
01. Castle in the Clouds
02. Tomorrow is a Bird
03. In a Dream
04. Sugar Home
05. Animal
06. Kiss You Goodbye
07. Breathe
08. Quiet Fight
09. Violet
10. Unconventional

Line-up:
Giulia Millanta – zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar
Gabriel Rhodes – gitaar, piano, backing vocals, bas (track 8)
David Pulkingham – gitaar, backing vocals
Lindsay Greene – upright elektrische bas
Joey Shuffield – drums, percussie
Rick Richards – drums (track 8)
Brian Standefer – cello

Website: Giulia Millanta