Recensie: Gerry Rafferty – Rest In Blue

 

Gerry Rafferty - Rest In Blue

Gerry Rafferty – Rest In Blue
Format: CD – LP – Digital / Label: Parlophone – Universal
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Veertien karakteristieke Rafferty-liedjes

Voor de gemiddelde muziekliefhebber is de naam Gerry Rafferty verbonden met Baker Street, de single waarmee hij begin 1978 big time scoorde en tevens een liedje dat nog met grote regelmaat door de ether schalt.

Die muziekliefhebbers hebben dan meestal geen weet van het feit dat hij daarvoor onderdeel uitmaakte van The Humblebums, waarmee hij in Nederland de Top 40 haalde met Shoeshine Boy.

Ook zijn lidmaatschap van de geweldige band Stealers Wheel wordt dan gemakshalve vergeten, een groep die prachtige albums en fraaie hitsingles afleverde, waarvan Stuck In The Middle With You veruit de bekendste is; het nummer komt op dit album in een niet erg revolutionair gewijzigde versie terug als afsluiter.

In 2006 begon Rafferty met de opnames voor een nieuwe plaat, opnames die volgens dochter Martha waren volgeplempt met synthesizers en andere elektronica. Het voltooien van die plaat is er nooit van gekomen, maar de demo’s en onafgemaakte opnames lagen nog wel op de plank en daar is dochter Martha mee aan de slag gegaan, als eerste met het verwijderen van alle synths en meer elektronische onzin.

Aldus ligt hier nu een ‘nieuw’ album in de schappen dat kan wedijveren met Rafferty’s Heilige Drievuldigheid ‘City To City’ (1977), ‘Night Owl’ (1979) en ‘Snakes And Ladders’ (1980). Veertien karakteristieke Rafferty-liedjes zijn ons deel waarin zijn vertrouwde melange van pop, folk, blues, country en rock de dienst uitmaakt.

Het album telt prachtige popballads (Full Moon, het op Paul McCartney-gelijkende You Are All I Want), vlotte popsongs (Still In Denial, Keeper Of My Soul) en liedjes waarin zijn ongelooflijke gevoel voor schitterende melodielijnen zich wederom openbaart zoals I Still Love You, It’s Just The Motion en Look At Me Now.

Wat een geluk dat dochterlief zich heeft ontfermd over de tapes van haar vader, die in 2011 overleed na een leveraandoening die werd veroorzaakt door drankmisbruik. ‘Rest In Blue’ bewijst dat we de Schotse troubadour zeer missen !

Tracklist:
01. Still In Denial
02. Full Moon
03. Sign Of The Times
04. You Are All I Want
05. I Still Love You
06. Wild Mountain Thyme
07. Slow Down
08. It’s Just The Motion
09. Look At Me Now
10. Dirty Old Town
11. Lost Highway
12. Keeper Of My Soul
13. Precious Moments
14. Stuck In The Middle With You

Website: https://www.gerryrafferty.com/